Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pozor pri korčuľovaní na jazerách. Kedy je ľad bezpečný?
Zdielať na

Pozor pri korčuľovaní na jazerách. Kedy je ľad bezpečný?

SLOVENSKO / Hasiči mali túto zimu štyri výjazdy súvisiace so záchranou korčuliarov, pod ktorými sa preboril ľad. Od odborníkov sme zisťovali, ako sa zachovať počas nebezpečnej situácie, a čo v žiadnom prípade netreba podceniť.

Počas tragédie na jazere v Rovinke prišli o život 25-ročný muž a 35-ročná žena. Záchranné zložky po príchode na miesto nešťastia už len vytiahli ich bezvládne telá. Osudným sa im, zrejme, stala druhá časť jazera, kde už toľko ľadu nebolo. To si ale nemuseli všimnúť. Na jazero totiž mali prísť, keď bola tma. Žiadnu situáciu počas korčuľovania na zamrznutom jazere či rieke preto netreba podceniť.

Dôležité je vždy ľad vizuálne skontrolovať. Zamerať sa hlavne treba na praskliny a nerovnosti na ploche. "Pokiaľ sa chce ísť niekto korčuľovať na vodnú plochu, naši vodní záchranári odporúčajú, aby si vždy ten človek otestoval hrúbku ľadu, pretože to je najkritickejší faktor. Môže to urobiť napríklad sekáčikom alebo vrtákom," uviedla Zuzana Vongrejová zo Slovenského Červeného kríža. Minimálna hrúbka ľadu je pri tom 10 cm - a to aj len v tom prípade, keď na plochu vstupuje jeden človek. "Pokiaľ je to skupina, kde je viac ľudí, tak aspoň 20 cm," priblížila Zuzana Vongrejová. Odborníci tiež odporúčajú skúšať tuhosť ľadu a pozorne počúvať zvuk, ktoré ľad vydáva. "Pokiaľ počujeme nejaké tupé zvuky alebo praskanie, môže to byť signál oslabenia ľadu," vysvetlila Zuzana Vongrejová. Ak okolo vás začne ľad praskať, ľahnite si a roztiahnite končatiny, aby ste svoju váhu čo najviac rozložili. Postupne sa potom doplazte na bezpečnejšie miesto. "Najideálnejšie by bolo, kebyže som na tej ľadovej ploche s niekým. To znamená, že ten druhý človek vie zaktivovať záchranné zložky," uviedol vedúci operátor Krajského operačného strediska Trnava Ján Gembický. Ak sa stanete svedkom nešťastia, v žiadnom prípade po ľade k preborenému neutekajte. "Do príchodu záchranárov je dobré postihnutej osobe pomôcť dostupnými pomôckami, napr. podaním konára. Pri pohybe po ľade je vhodné rozložiť svoju váhu na čo najväčšiu plochu, to môže byť za pomoci dlhých alebo širokých predmetov napríklad drevenej dosky," odkázala hovorkyňa prezídia HaZz Bianka Královičová. No a úplne úplne najzákladnejším pravidlom je vždy uprednostniť vlastnú bezpečnosť a zbytočne neriskovať. "Pokiaľ máme pochybnosti o hrúbke ľadu, vždy radšej počkajme na priaznivejšie podmienky, alebo si vyhľadajme nejaké iné miesto," uzavrela Zuzana Vongrejová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy