Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zmení sa zoznam zakázaných látok. Pribudnú tam psychoaktívne látky z automatov
Zdielať na

Zmení sa zoznam zakázaných látok. Pribudnú tam psychoaktívne látky z automatov

SLOVENSKO / Koniec predaja psychoaktívnych látok, ktoré si mohli kupovať aj deti v predajných automatoch. Zaplavili bežné nákupné centra a mnohí ich nazývali aj legálne drogy. Lekári pritom na urgentoch ošetrovali pravidelne intoxikovaných tídnedžerov. Čoskoro pribudnú na zoznam zakázaných látok a ministerstvo zdravotníctva chystá v tejto súvislosti aj zmenu legislatívy.

Produkty s látkou HHC boli za posledné mesiace už niekoľkokrát príčinou toho, že na urgenty priviezli deti s poruchami vedomia, či inými príznakmi akútnej intoxikácie. "Denne k nám privážajú intoxikované deti. Z nich štyri deti priznali požitie látky HHC. Zdravotný stav jedného z nich si vyžiadal hospitalizáciu," uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Dana Kamenická.

Aj do humenskej nemocnice priviezli v auguste v roku 2023 dvoch intoxikovaných tínedžerov. Polícia v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie vo veci drogovej trestnej činnosti. Lekári apelovali aj na rodičov, aby o rizikovosti týchto látok svoje deti poučili. Prevádzkovateľ automatov sa bráni tým, že 80 % týchto automatov má čítačky občianskych preukazov. Ministerstvo zdravotníctva predložilo návrh na ich zaradenia na zoznam omamných a psychotropných látok. "Aktuálne je vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní a vyhodnocujú sa pripomienky," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Podľa informácií TV JOJ z niektorých nákupných centier už tieto predajné automaty začali miznúť. "Situáciu monitorujeme a ako rodinnému centru nám nie je ľahostajná. S nájomcom sme nateraz ukončili zmluvu, dokým sa situácia ohľadom tejto témy nevyrieši. Automat v dohľadnej dobe odstránia," napísali v stanovisku z nákupného centra Bory Mall Bratislava. Ministerstvo zdravotníctva spolu s rezortom vnútra a spravodlivosti pripravujú aj zmenu legislatívy. Cieľom je efektívnejšie zaraďovanie týchto látok na zoznam, keďže na trhu pribúdajú stále nové.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy