Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
699. deň na Ukrajine: Raketové útoky na Ukrajinu si vyžiadali najmenej sedem obetí a 60 ranených
Zdielať na

699. deň na Ukrajine: Raketové útoky na Ukrajinu si vyžiadali najmenej sedem obetí a 60 ranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Rozsiahle raketové útoky na Ukrajinu si vyžiadali najmenej sedem obetí a 60 ranených. Najviac zasiahnuté mestá sú Kyjev a Charkov. V Charkove dopadla raketa na dva obytné domy záchranári hodiny pátrali po ľuďoch preživších pod troskami. V Kyjeve vznikli po útokoch požiare vo viacerých štvrtiach. Trinásť ľudí vrátane troch detí skončilo v nemocniciach. Moskva tvrdí, že podnikla presne mierené údery na objekty obranného systému.

​Ukrajina hlási sedem mŕtvych a desiatky zranených po ruských raketových útokoch

Rozsiahle ruské útoky za pomoci striel s plochou dráhou letu a rakiet si v ukrajinskej metropole Kyjeve a druhom najväčšom meste Charkovo vyžiadali najmenej 60 zranených, vyplýva z oznámenia ukrajinských úradov a predstaviteľov. O život ruské útoky pripravili najmenej šesť ľudí v Charkove, ďalší človek zahynul v Pavlohrade na východnej Ukrajine. Z 41 striel a rakiet sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť polovicu, 21, uviedlo ukrajinské letectvo.

Predchádzajúca bilancia hovorila o troch mŕtvych v Charkove. No šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov po tom, ako záchranári vyslobodili z trosiek telo dvadsaťjedenročnej ženy, informoval o štyroch obetiach. Ďalší dvaja ľudia podľa prokuratúry podľahli utrpeným zraneniam v nemocnici, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda. Medzi zranenými sú podľa denníka aj dve deti vo veku desať a 12 rokov. Šesť obetí potvrdil aj Synehubov, ktorý na telegrame rovnako zverejnil fotografie poničeného panelového domu.

Rusko tvrdí, že neútočí na civilné ciele

Ruská štátna tlačová agentúra TASS pritom tvrdí, že domy v Charkove zasiahli rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany. "Ukrajinská strana sa znovu snaží ovplyvniť mienku a vydáva zničenie obytných domov za prácu ruskej armády," napísala agentúra. Rusko od začiatku svojej invázie vyhlasuje, že na Ukrajine neútočí na civilné ciele, hoci útoky na civilnú infraštruktúru potvrdzujú početné správy nezávislých médií.

Pri ostreľovaní bol v Charkove poškodený rozvod plynu, uviedol server BBC News s odvolaním sa na vyjadrenie energetického podniku Naftogaz, podľa ktorého sú škody najväčšie od začiatku zimy. Bez elektriny sa pre poškodenie trafostaníc a vedenia ocitlo 11-tisíc obyvateľov.

Ruské ministerstvo obrany neskôr oznámilo, že dnes ráno na Ukrajine ruské sily vykonali vysoko presnými zbraňami skupinový úder na objekty ukrajinského vojenského priemyslu a zasiahli všetky vytýčené ciele.

V dôsledku ruského raketového útoku vzlietli stíhačky v Poľsku

Poľské stíhačky a stíhačky Severoatlantickej aliancie v utorok 23. januára ráno vzlietli v dôsledku intenzívnej aktivity ruského letectva podnikajúceho útoky na území Ukrajiny. Oznámilo to operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ), informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

"Radi by sme informovali, že bola pozorovaná intenzívna aktivita ruského diaľkového letectva spojená so zámerom podniknúť útoky proti Ukrajine. V dôsledku toho bolo aktivované letectvo Poľska a spojencov," uviedlo DORSZ na sociálnej sieti. Dodalo, že situácia je pravidelne monitorovaná a sú prijaté všetky nevyhnutné kroky na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru. DORSZ zároveň upozornilo verejnosť na možné zvýšené hladiny hluku spôsobené lietadlami najmä v juhovýchodných častiach krajiny.

Nočné ruské útoky na Ukrajinu vrátane Kyjeva a Charkova si vyžiadali najmenej troch mŕtvych a desiatky zranených. Podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného odpálilo Rusko smerom na Ukrajinu 41 rakiet, z ktorým sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť 21, píše agentúra AFP.

Na celom území Ukrajiny vyhlásili letecký poplach

Na celom území Ukrajiny vyhlásili v utorok ráno letecký poplach pre nebezpečenstvo ruských raketových útokov, informovala britská stanica BBC. Ukrajinské letectvo už predtým kvôli hrozbe odpálenia riadených striel zo strategických bombardérov Tu-95MS vyhlásilo poplach v regiónoch na juhu a východe krajiny, doplnila BBC.

Okrem toho ukrajinská armáda oznámila, že z letísk v Murmanskej oblasti na severe európskej časti Ruskej federácie a v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy odštartovali raketové nosiče Tu-22M3. V noci na utorok boli nad územie Ukrajiny vyslané aj roje bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Podľa tlačovej služby veliteľstva ukrajinských vzdušných síl niekoľko skupín útočných dronov pozorovali na hranici Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

Ruská armáda v noci na utorok pri raketových úderoch na ukrajinské mestá útočila okrem iných aj na mesto Charkov na východe Ukrajiny, pričom zasiahla oblasť zastavanú bytovými domami. Ako informoval primátor mesta Ihor Terechov, zásah dostal najmenej jeden z bytových domov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach a zranených sa preverujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy