Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
698. deň na Ukrajine: Vojenské skupiny operujúce na východe Ukrajiny popreli ostreľovanie Donecka
Zdielať na

698. deň na Ukrajine: Vojenské skupiny operujúce na východe Ukrajiny popreli ostreľovanie Donecka

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajina hlási osem zostrelených ruských dronov počas noci. ​Ukrajinský činiteľ podľa médií po výrokoch Roberta Fica volá po zrušení jeho návštevy. Ukrajinské vojenské skupiny operujúce na východe Ukrajiny popreli ostreľovanie rušného trhoviska v meste Doneck. Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na terminál na zemný plyn pri Baltskom mori. Zelenskyj navrhol zmenu pravidiel pri udeľovaní občianstva.

​Ukrajina hlási osem zostrelených ruských dronov počas noci

Kyjev v pondelok 22. januára oznámil, že ruské ozbrojené sily vyslali počas noci na Ukrajinu osem útočných dronov, ktoré však zachytila ukrajinská protivzdušná obrana. Predstavitelia v Kyjeve uvádzajú, že získanie kontroly nad vzdušným priestorom krajiny je prioritou pre tento rok. Vyzývajú Západ, aby jej dodal viac systémov protivzdušnej obrany.

"Nepriateľ zaútočil ôsmimi útočnými bezpilotnými lietadlami typu Šáhid-136/131 z primorsko-achtarskej oblasti Ruskej federácie," uviedli vo vyhlásení ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že obranné systémy zostrelili tieto drony vo viacerých oblastiach južnej a strednej Ukrajiny. Správy o prípadných škodách spôsobených troskami sa zatiaľ neobjavili.

​Ukrajinský činiteľ podľa médií po výrokoch Roberta Fica volá po zrušení jeho návštevy

Ukrajina by mala zrušiť štátne návštevy predstaviteľov, ktorí spochybňujú jej suverenitu, uviedol na sociálnej sieti šéf zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko. Nespresnil, ktorých predstaviteľov má na mysli, portál Ukrajinska pravda ale dal jeho vyjadrenie do súvislosti s nedávnymi proti ukrajinsky vyznievajúcimi výrokmi slovenského premiéra Roberta Fica. Ten sa má pritom v stredu 24. januára v ukrajinskom Užhorode stretnúť so svojím náprotivkom Denysom Šmyhalom.

Fico sa cez víkend v rozhlasovom rozhovore zároveň vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a povedal, že túto svoju pozíciu predostrie tiež počas svojho stretnutia s ukrajinským premiérom v Užhorode. Ukrajinu označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc, a ako nereálne odmietol snahy Kyjeva oslobodiť územia okupované Ruskom. Povedal tiež, že Ukrajina nie je suverénny štát, pretože je pod absolútnym vplyvom USA.

Šéf zahraničného výboru Merežko po tomto rozhovore napísal, že vyjadrenie spochybňujúce suverenitu iného štátu krátko pred plánovanou návštevou v tejto krajine je neprijateľnou červenou líniou. "Každý štát musí mať aspoň minimum sebaúcty," uviedol. "Zvyčajne sa v takýchto prípadoch návšteva zruší a ministerstvo zahraničných vecí urobí zodpovedajúce vyhlásenie orientované na ochranu suverenity a cti svojho štátu," doplnil Merežko.

Na Ficove výroky, že Ukrajinci musia pristúpiť na kompromis, pretože Rusi neodídu "z Donbasu a Luhansku alebo Krymu", okrem toho v pondelok reagovalo ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku. "Ukrajina a jej partneri sa snažia o odsun Rusov z Krymu, Donbasu a Luhansku, aby nešli ďalej, napríklad do Košíc, Prešova a na ďalšie slovenské územia," oznámilo.

Popierajú ostreľovanie Donecka 

Ukrajinské vojenské skupiny operujúce na východe Ukrajiny popreli ostreľovanie rušného trhoviska v meste Doneck. Zahynulo pri ňom najmenej 27 civilistov. Moskvou dosadený líder regiónu, Denis Pušilin okamžite obvinil z útoku Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí aj zranených, ktoré si vyžiadali nedeľné ruské útoky na Ukrajinu. Za jediný deň podľa ukrajinského prezidenta ruská armáda ostreľovala mestá až v deviatich ukrajinských regiónoch.

Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na terminál na zemný plyn pri Baltskom mori

Kremeľ v pondelok 22. januára obvinil Ukrajinu z víkendového útoku na terminál skvapalneného zemného plynu (LNG) v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora. "Kyjevský režim ďalej ukazuje svoju brutálnu tvár. Zasahujú civilnú infraštruktúru, ľudí," odpovedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na novinársku otázku o víkendovom požiari terminálu. Terminál Usť-Luga neďaleko hraníc s Estónskom patrí ruskej spoločnosti Novatek, ktorá je najväčším ruským vývozcom LNG. Požiar tam vypukol v nedeľu, pričom od hraníc s Ukrajinou to je vyše 850 kilometrov.

Ide o posledný zo série ukrajinských útokov, ktoré sa pravdepodobne zameriavajú na ruskú energetickú infraštruktúru. Minulý týždeň sa Kyjev prihlásil k dvom ďalším útokom vrátane jedného v Leningradskej oblasti, kde leží aj Usť-Luga.

Zelenskyj navrhol zmenu pravidiel pri udeľovaní občianstva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v pondelok 22. januára návrh zákona o viacnásobnom občianstve, ktorý by mohol cudzincom bojujúcim po boku ukrajinskej armády proti Rusku otvoriť cestu k občianstvu. "Zahraniční dobrovoľníci, ktorí sa chopili zbraní na obranu Ukrajiny, všetci tí, ktorí bojujú za slobodu Ukrajiny, akoby to bola ich vlasť. A Ukrajina sa pre nich takou stane," povedal Zelenskyj vo videu na sociálnej sieti. Priblížil, že zákon by Ukrajincom formálne umožnil získať dvojaké občianstvo s výnimkou ruského.

Ukrajinský líder tiež informoval, že podpísal dekrét "O územiach Ruskej federácie historicky obývaných Ukrajincami" s cieľom presadiť "obnovenie pravdy o minulosti v záujme budúcnosti Ukrajiny".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy