Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
697. deň na Ukrajine: Putin je ochotný čoskoro navštíviť KĽDR
Zdielať na

697. deň na Ukrajine: Putin je ochotný čoskoro navštíviť KĽDR

Zdroj: TASR

KYJEV / Vo vojne Ruska proti Ukrajine pokračujú vzájomné útoky na infraštruktúru mimo frontovej línie. Po jednom z nich došlo k výbuchu na plynovom termináli, ktorý sa nachádza asi 100 kilometrov západne od Petrohradu. Miestni tvrdia, že krátko predtým počuli letieť dron. Pri ukrajinskom útoku na trhovisko v Rusmi kontrolovanom Donecku zomrelo podľa tamojších úradov najmenej 25 ľudí. Moskvou dosadený šéf Doneckej oblasti Pušilin hovoril o cielenej delostreleckej paľbe na civilnú zónu. Kyjev útok nekomentoval.

​Šéfka diplomacie KĽDR: Sme pripravení privítať Putina na návšteve Pchjongjangu

Šéfka severokórejskej diplomacie Čche Son-hui v nedeľu 21. januára uviedla, že Severná Kórea je pripravená privítať ruského prezidenta Vladimira Putina na návšteve Pchjongjangu. Ten zároveň podľa nej vyjadril ochotu čoskoro prísť. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Vláda srdečne pozýva prezidenta Putina na návštevu Pchjongjangu a je pripravená privítať tohto najbližšieho priateľa kórejských obyvateľov," uviedla Čche Son-hui vo vyhlásení. Putin zároveň podľa daného vyhlásenia vyjadril "ochotu čoskoro Severnú Kóreu navštíviť".

Rusko tiež vyjadrilo KĽDR "hlbokú vďaku... za plnú podporu a solidaritu s ruskou vládou a obyvateľmi v súvislosti so špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine", ako ruskí predstavitelia nazývajú ruskú inváziu na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022. Čche Son-hui počas uplynulého týždňa navštívila Rusko, kde sa stretla s Putinom aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko posilnilo svoje väzby na KĽDR a ďalšie krajiny, ktoré sú znepriatelené so Spojenými štátmi, vrátane Iránu. Tieto vzťahy však na Západe vyvolávajú obavy. Washington a Kyjev zároveň v januári obvinili Rusko z použitia severokórejských balistických striel na Ukrajine.

Ruské úrady hlásia požiar plynového terminálu pri Petrohrade

Požiar zachvátil v noci na nedeľu terminál na zemný plyn v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa miestne úrady. Terminál sa nachádza neďaleko hraníc s Estónskom, približne 110 kilometrov západne od Petrohradu. Prevádzkuje ho spoločnosť Novatek, ktorá je druhým najväčším ruským producentom zemného plynu. O príčine požiaru nebolo bezprostredne nič známe. Ukrajina však vo štvrtok deklarovala, že uskutočnila útok bezpilotným lietadlom na ropný terminál v ruskom Petrohrade. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zmarilo niekoľko ukrajinských útokov, nespomenulo však žiaden takýto prípad v Leningradskej oblasti, kam patrí aj Petrohrad a Usť-Luga. "V súvislosti s (nedeľňajším) požiarom v termináli Novateku v prístave Usť-Luga nie sú (hlásené) žiadne obete. Zamestnanci boli evakuovaní," uviedol gubernátor Leningradskej oblasti Alexandr Drozdenko. Zverejnil tiež video, na ktorom vidno masívny požiar a dym stúpajúci z komplexu terminálu.

​Počet obetí ostreľovania trhu v Donecku stúpol na 25, tvrdí Pušilin

Ruskom dosadené úrady v Moskvou ovládanom východoukrajinskom meste Doneck vyhlásili, že počet obetí údajného ukrajinského ostreľovania miestneho trhoviska stúpol na minimálne 25 mŕtvych a 20 zranených. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Denis Pušilin, Kremľom dosadený šéf Doneckej oblasti, ktorá je čiastočne okupovaná Ruskom, na sieti Telegram napísal: "Momentálne je potvrdená informácia o 25 mŕtvych. Najmenej 20 ďalších ľudí bolo zranených". 

Pušilin predtým písal o "strašnom teroristickom ostreľovaní trhoviska" na jednom z doneckých predmestí, ku ktorému došlo práve v nedeľu, keď na trhu býva najviac ľudí. Medzi zabitými sú údajne aj dve deti. Podľa Pušilinových tvrdení, ktoré nebolo možné nezávisle overiť, strely na trhovisko odpálila ukrajinská armáda. Kyjev sa k týmto obvineniam bezprostredne nevyjadril. Mesto Doneck už v roku 2014 ovládli tzv. proruskí separatisti podporovaní Moskvou. V septembri 2022 Rusko deklarovalo anexiu Doneckej oblasti, hoci tento región ani plne neovláda. Okolie Donecku je už roky dejiskom ťažkých bojov a samotné mesto aktuálne leží len zhruba 20 kilometrov od frontovej línie. Ruskom kontrolované úrady opakovane informujú o údajnom ukrajinskom ostreľovaní mesta a jeho obetiach, čo však často nie je možné nezávisle overiť.

Poľský prezident v Litve: Je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu

Poľsko a Litva majú povinnosť podporovať Ukrajinu a zaisťovať bezpečnosť vo východnej časti Európy. Vyhlásil to v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda počas návštevy litovskej metropoly Vilnius, informovala poľská tlačová agentúra PAP. Poľský prezident sa vo Vilniuse stretol s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom. Počas tlačovej konferencie po stretnutí vyhlásil, že jednou z preberaných tém bola aj otázka podpory Ukrajiny. "Žiaľ, nutnosť boja za slobodu proti ruskému agresorovi je, v istom zmysle, už našou tradíciou. Preto je pre nás (Poľsko a Litvu) a túto časť Európy dôležité, aby sme podporovali Ukrajinu," vyhlásil Duda.

Dodal, že s prezidentom Nausédom preberali aj prípravy na summit NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Washingtone. "Našou najdôležitejšou úlohou, tu a teraz, v našej časti Európy, je budovanie obranného potenciálu," povedal Duda. Zdôraznil pritom dôležitosť rozmiestnenia síl USA a ďalších krajín NATO na území Poľska. Poľský prezident tiež zdôraznil, že Poľsko a ďalšie krajiny regiónu musia investovať do posilnenia vlastnej bezpečnosti. "Vyzbrojíme sa, aby nás nikto nemohol napadnúť," uviedol v kontexte potenciálnej hrozby zo strany Ruska, ktoré už takmer dva roky vedie masívnu agresívnu vojnu voči Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy