Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
685.deň na Ukrajine:​ Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel
Zdielať na

685.deň na Ukrajine:​ Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel

TV JOJ poslala na Ukrajinu 10 kamiónov s humanitárnou pomocou

KYJEV / Bývalého námestníka ministra obrany Šapovalova obvinili zo sprenevery. ​Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel, tvrdí Ihnat. Podľa poľského ministra zahraničných vecí by víťazstvo Ruska na Ukrajine bolo katastrofou. ​Orbán by zrušil veto, keby EÚ poskytla Ukrajine podporu v splátkach. ​ ​Ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí si vyžiadalo jednu obeť.

Bývalého námestníka ministra obrany Šapovalova obvinili zo sprenevery

Bývalého námestníka ukrajinského ministra obrany, Viačeslava Šapovalova, obvinili zo sprenevery pri nákupe nefunkčných nepriestrelných viest za takmer 25 miliónov dolárov. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra, na ktorú sa v pondelok v správe odvolal britský portál Telegraph.co.uk.

Šapovalova obvinili spolu s troma ďalšími bývalými predstaviteľmi obrany. Ide o nákup 50-tisíc nepriestrelných viest. Ich kvalita však bola veľmi slabá a vojaci ich preto nemohli používať. Ochranný výstroj nakúpili od zahraničnej spoločnosti, ktorej skutočnými vlastníkmi sú Rusi, dodala ukrajinská prokuratúra. Bývalý námestník Šapovalov je vo väzbe pre ďalšie obvinenia z korupcie. V prípade odsúdenia mu hrozí až 12 rokov väzenia.

​Hovorca Ihnat: Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel

Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat pre ukrajinskú televíziu. Správu v utorok 9. januára priniesla tlačová agentúra Reuters a následne aj portál britského denníka The Guardian. "Ukrajina minula na tri útoky, ktoré (Rusi) podnikli, značné rezervy," povedal Ihnat pre televíziu a dodal: "Je jasné, že máme deficit protilietadlových riadených striel."

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov, pretože vyjednávači nedospeli k dohode. Ukrajina okrem toho čaká na balík od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur, ktorého dodanie sa zdá neisté, lebo Maďarsko zablokovalo v EÚ schválenie tejto pomoci.

Ako Ihnat doplnil, dúfa, že meškanie západných balíkov pomoci sa čoskoro vyrieši, pretože Ukrajina je v celej škále obranných potrieb závislá od západných dodávok. "Máme dnes stále viac a viac západnej výzbroje, a preto potrebujeme aj jej údržbu, opravu, modernizáciu, dopĺňanie a zodpovedajúcu muníciu," vysvetlil hovorca ukrajinských vzdušných síl.

Denník New York Times v sobotu informoval, že Biely dom a predstavitelia Pentagónu varovali, že dodávky rakiet Patriot môžu byť čoskoro neudržateľné. Jedna takáto raketa totiž údajne stojí dva až štyri milióny dolárov. Patriot je mobilný raketový systém americkej výroby. Jeho úlohou je ochrana vzdušného priestoru pomocou rakiet zasahujúcich nepriateľské strely i vojenské lietadlá.

​Sikorski: Víťazstvo Ruska na Ukrajine by bolo katastrofou

Víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne proti Ukrajine by nebolo katastrofou iba pre Kyjev, ale aj pre susedné krajiny, Európu a "celý systém amerických spojenectiev", vyhlásil v rozhovore pre americkú televíziu CNN poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. TASR správu prevzala od agentúry PAP. Sikorski počas televízneho rozhovoru odvysielaného v pondelok apeloval na americký Kongres, aby čo najskôr prijal legislatívu umožňujúcu pokračovanie finančnej pomoci pre ukrajinskú armádu.

Poľský minister poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za to, že Ukrajine prišiel na pomoc, keď to najviac potrebovala. "Odolávame agresívnemu diktátorovi, ktorý sa usiluje o vytvorenie európskeho impéria, čo je už dávno prekonaný koncept," dodal.

Minister označil Ukrajinu za "medzinárodne uznávanú obeť" a dodal, že následky obsadenia Ukrajiny Putinom by boli katastrofálne. "Ukrajinci musia dostať nástroje potrebné na splnenie úlohy. A plnia ju mimoriadne dobre, pretože zničili polovicu ruských ozbrojených síl a potrebovali na to iba niekoľko percent z rozpočtu amerického ministerstva obrany," vyhlásil Sikorski.

"Cena odstrašenia Putina po dobytí Ukrajiny by bola výrazne, výrazne vyššia, ako sú aktuálne náklady na zásobovanie Ukrajincov. Nalieham preto na amerických zákonodarcov, aby schválili zákon, ktorý im umožní brániť sa," uzavrel Sikorski.

​Orbán by zrušil veto, keby EÚ poskytla Ukrajine podporu v splátkach

Maďarsko by mohlo zrušiť svoje veto v prípade pomoci EÚ Ukrajine vo výške 50 miliárd eur s podmienkou, že sa toto financovanie bude každoročne prehodnocovať. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol v utorok 9. januára server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Európska komisia vlani v júni navrhla navýšiť rozpočet EÚ na obdobie rokov 2021-2027 dodatočnými platbami 66 miliárd eur a pokračovať v podpore Ukrajiny 17 miliardami eur a 33 miliardami eur vo forme úverov. Zvyšok mal byť použitý čiastočne na pokrytie zvýšených úrokových nákladov EÚ v dôsledku neistoty vplyvom ruskej invázie a čiastočne na nové účely. Maďarská vláda tento návrh začala s rôznym odôvodnením napádať. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán napokon na decembrovom summite EÚ vetoval balík pomoci vo výške 50 miliárd eur, ktorým chcú počas nasledujúcich štyroch rokov podporovať ukrajinský rozpočet.

Politico s odvolaním sa na troch nemenovaných diplomatov EÚ napísal, že maďarská vláda by pristúpila na zrušenie veta, ak by Rada Európskej únie túto pomoc každoročne preskúmala, a keby financovanie bolo schválené jednomyseľne. V praxi by to znamenalo, že Ukrajina by podporu dostala v ročných splátkach 12,5 miliardy eur a maďarská vláda by mala možnosť každý rok vydierať EÚ vetom. Inými slovami - Orbán by mohol blokovať financovanie EÚ pre Ukrajinu každý rok alebo by získal ústupky z Bruselu za stiahnutie veta.

Politico poznamenáva, že v prípade Maďarska nejde o prvý takýto nápad. Považuje to však o významný krok späť v Orbánovej rétorike uplynulých týždňov, keď maďarský premiér ostro protestoval proti akejkoľvek podpore z rozpočtu EÚ Ukrajine. Maďarský expert na Rusko András Rácz pre Telex v tejto súvislosti uviedol, že v rámci EÚ je Orbánovo veto slabé, pretože v konečnom dôsledku sa dá obísť. "Ak by Maďarsko vetovalo na nadchádzajúcom februárovom summite EÚ, potom by mohla okamžite vstúpiť do platnosti konštrukcia medzivládnej dohody," dodal expert. Poznamenal tiež, že ide o komplikovanejšie riešenie a vzhľadom na vyššie úroky aj drahšie, ale dá sa uskutočniť. Rácz preto nemá pocit, že by európska finančná podpora bola ohrozená.

​Ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí si vyžiadalo jednu obeť

Pri ukrajinskom ostreľovaní v pohraničnej ruskej Kurskej oblasti zahynula v utorok jedna osoba. V susednej Orlovskej oblasti ukrajinské drony zasiahli továreň na spracovanie paliva. Informovali o tom gubernátori týchto oblastí, píše TASR podľa správy agentúry Reuters. "(V utorok) popoludní bola obec Gornaľ v Sudžanskom okrese ostreľovaná zo smeru od Ukrajiny. Úlomok zabil jednu ženu," uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že nad územím tejto oblasti bolo zostrelených najmenej päť dronov. Túto informáciu potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.

Gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov na Telegrame napísal, že dva drony zasiahli zariadenie na spracovanie pohonných hmôt, pričom utrpeli zranenia traja civilisti. V dôsledku "útoku nepriateľa" vypukol podľa Klyčkova na mieste požiar, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť. Rusi podľa neho ďalšie tri drony zostrelili.
Ukrajina za posledné týždne zintenzívnila útoky na pohraničné oblasti, predovšetkým na mesto Belgorod približne 30 kilometrov od hraníc. Úder na konci decembra si tam vyžiadal 25 obetí.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok prisľúbil, že ruská armáda urobí všetko preto, aby znížila nebezpečenstvo rastúceho ukrajinského ostreľovania v pohraničných regiónoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy