Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
684.deň na Ukrajine: Rusko opäť útočilo na Ukrajinu raketami. Ľudia sa ukrývali v metre
Zdielať na

684.deň na Ukrajine: Rusko opäť útočilo na Ukrajinu raketami. Ľudia sa ukrývali v metre

KYJEV / Rusko opäť útočilo na Ukrajine raketami. Letecký poplach bolo počuť po celej krajine. Úrady vyzývali obyvateľov, aby zostali v krytoch. V Kyjeve sa obyvatelia ukrývali aj v metre. Najnovšie útoky si vyžiadali najmenej jednu obeť. Ďalších 25 ľudí utrpelo zranenia. Rakety podľa Kyjeva zasiahli obytné domy a aj budovy verejnej infraštruktúry. Výbuchy sa ozývali napríklad z Charkova, Dnipra a Kryvyjho Rihu. Podľa Moskvy tieto útoky cielili na armádne objekty.

​Rusko ráno bombardovalo raketami mestá po celej Ukrajine         

Ruské vzdušné sily opäť bombardovali Ukrajinu raketami, informovali v pondelok tlačové agentúry DPA a Reuters. Rusko spustilo rozsiahly raketový útok po celej Ukrajine na začiatku raňajšej špičky a zasiahlo obytné aj priemyselné budovy a zranilo niekoľko ľudí, oznámili ukrajinskí predstavitelia.

Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine približne od 6. hodiny miestneho času (05.00 h SEČ). Podľa ukrajinských vzdušných síl prišlo niekoľko vĺn útokov. "Nepriateľ zlomyseľne útočí na mierumilovné mestá," napísal v aplikácii Telegram starosta juhoukrajinského mesta Kryvyj Rih Olexandr Vilkul. Dodal, že úplné informácie o rozsahu prípadných škôd zverejní po skončení ruského útoku.

Najmenej traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok ráno pri novej vlne ruských raketových útokov na území celej Ukrajiny, informovali oblastní predstavitelia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Dvaja ľudia prišli o život v západnej Chmeľnyckej a východnejšej Dnepropetrovskej oblasti, uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba. Ďalšieho zabitého hlásili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Ukrajina čelila ďalšiemu ruskému bombardovaniu, sú hlásení mŕtvi aj zranení

Ukrajina dnes ráno čelila ďalšiemu rozsiahlemu ruskému vzdušnému útoku. Invázna armáda zasiahla podľa ukrajinských činiteľov obchodné, obytné či priemyselné objekty a zranila množstvo ľudí. V Dnepropetrovskej oblasti je okrem 25 zranených tiež jeden mŕtvy, napísal server Ukrajinska pravda. Ďalší človek zahynul v Chmelnyckej oblasti, uviedol Oleksij Kuleba z prezidentskej kancelárie, podľa ktorého je zranených vyše tri desiatky. Úrady ráno vyhlásili letecký poplach v celej krajine, správy o explóziách prichádzali z Charkova, Dnipra, Záporoží, Chmelnyckého či Kryvého Rihu.

"Nepriateľ zasiahol Kryvyj Rih. Je poškodené nákupné centrum a viac ako dve desiatky súkromných domov. Osemdesiatpäťročného muža poranili črepiny. Jeho stav je uspokojivý," napísal šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Rusi zhodili bombu na územie pod kontrolou ruských síl, hlásia separatisti

Ruské lietadlo zhodilo bombu na východoukrajinskú oblasť, ktorú majú pod kontrolou ruské sily. Informoval o tom líder proruských separatistov v oblasti Leonid Pasečnik, šéf samozvaného proruského útvaru Luhanská ľudová republika (LNR). O incidente napísala ruská tlačová agentúra Interfax, ruské úrady sa k nemu ale nevyjadrili. Ruské lietadlo podľa Pasečnika zhodilo bombu FAB-250 blízko mesta Rubižne v Luhanskej oblasti. FAB-250 je silná letecká puma s hmotnosťou 250 kilogramov, ktorá je určená na útoky na vojenské ciele, ako sú opevnenia alebo bunkre.

"Našťastie nikto neutrpel zranenia. Obyvateľov najbližších domov obratom evakuovali," napísal Pasečnik. V tomto roku ide už o druhý podobný známy prípad, poznamenal web BBC News v ruskojazyčnom vydaní. Minulý týždeň v stredu ruské lietadlo zhodilo bombu na dedine Petropavlovka v ruskej Voronežskej oblasti. Niekoľko ľudí pri tomto incidente utrpelo zranenia a niekoľko domov bolo poškodených.

Rusko tvrdí, že dnes na Ukrajine útočilo presnými zbraňami na vojenské ciele

Dnešné ranné vzdušné údery na Ukrajinu smerovali na armádne objekty, vyhlásilo vo svojom pravidelnom prehľade ruské ministerstvo obrany. O zásahoch ukrajinských civilných objektov sa ruské ministerstvo nezmieňuje. Ukrajina ale po dnešných náletoch informovala o mŕtvych a zranených civilistoch, zasiahnutých obytných domoch alebo objektoch verejnej infraštruktúry.

"Dnes ráno bol podniknutý z mora a zo vzduchu skupinový úder na objekty ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu vysoko presnými zbraňami dlhého doletu, vrátane nadzvukového raketového systému Kinžal," uviedlo ruské ministerstvo obrany na komunikačnej platforme telegram. Podrobnejšie sa o náletoch nevyjadrilo.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu tvrdí, že na civilné ciele neútočí. Vojna, ktorú rozpútalo, ale už na Ukrajine tisíce civilistov pripravila o život či im spôsobila zranenia a mnoho ďalších vyhnala z domovov. Ukrajinské úrady po dnešných náletoch informovali o najmenej troch mŕtvych a troch desiatkach ranených.

Rusko použilo počas útoku 59 vzdušných zbraní         

Rusko v pondelok počas nočného útoku na Ukrajinu použilo 59 striel s plochou dráhou letu, rakiet a dronov, uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram najvyšší veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. TASR správu prebrala od agentúry DPA. Zostreliť sa údajne podarilo všetkých 8 dronov Šáhid iránskej výroby a 18 striel s plochou dráhou letu. Počet zostrelených striel potvrdilo prostredníctvom sociálnych sietí aj ukrajinské letectvo.

Zalužnyj uviedol, že cieľom útoku bola civilná infraštruktúra a priemyselné a vojenské objekty. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že podniklo kombinovaný útok na vojenské a priemyselné objekty na Ukrajine. Ide o tretí masívny útok za necelé dva týždne. Ciele ležali na východe a juhu Ukrajiny, kde je menšia koncentrácia protivzdušných obranných prostriedkov ako v okolí hlavného mesta Kyjev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy