Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
542. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok na Černihiv si vyžiadal 7 obetí a 110 zranených
Zdielať na

542. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok na Černihiv si vyžiadal 7 obetí a 110 zranených

KYJEV / Rusko vraj zlikvidovalo 150 ukrajinských vojakov usilujúcich sa o prekročenie Dnepra. Ruský raketový útok na Černihiv si vyžiadal 7 obetí a 110 zranených. Zelenskyj vo Švédsku vyjadril záujem o stíhačky Gripen. Rusko tvrdí, že v Novgorodskej oblasti útočil ukrajinský dron. Ukrajinská armáda zneškodnila 15 zo 17 dronov vypustených zo západu Ruska.

Rusko vraj zlikvidovalo 150 ukrajinských vojakov usilujúcich sa o prekročenie Dnepra

Ruská armáda "úplne eliminovala" zhruba 150 ukrajinských vojakov, ktorí sa pokúšali prekročiť rieku Dnepr, ktorá tvorí frontovú líniu na juhu Ukrajiny. Uviedlo to v sobotu, 19. augusta, ruské ministerstvo obrany, z ktorého oznámenia nie je jasné, čo má výrazom "eliminovať" na mysli. Ukrajinskí vojaci sa podľa ministerstva snažili získať oporný bod na ľavom brehu Dnepra, napísala agentúra AFP.

Ruský raketový útok na Černihiv si vyžiadal 7 obetí a 110 zranených

Na sedem stúpol počet obetí sobotného ruského raketového útoku na mesto Černihiv na severe Ukrajiny, zranenia utrpelo 110 ľudí. Uviedol to dočasný starosta Černihivu Olexandr Lomako, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Pri teroristickom útoku na centrum Černihivu utrpelo zranenia 117 ľudí, sedem z nich zahynulo," napísal Lomako v príspevku na platforme Telegram. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus uviedol, že medzi obeťami je aj dieťa.

Útok na Černihiv odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spresnil, že ruská armáda zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity. "Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty," uviedol na sociálnej sieti po príchode do Švédska.​ BBC dodala, že v budove divadla sa práve koná výstava výrobcov dronov.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus predtým informoval, že centrum mesta bolo pravdepodobne zasiahnuté balistickou raketou. Ľudí vyzval, aby "zostali v úkrytoch". V celej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Velenie ukrajinských vzdušných síl varovalo, že ruská armáda by mohla do útokov nasadiť drony.

Černihiv leží približne 150 kilometrov severne od Kyjeva smerom k hraniciam s Bieloruskom. Ruské jednotky do tohto mesta vstúpili, keď 24. februára 2022 vtrhli na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane toho z Bieloruska. Ukrajinské jednotky potom nepriateľských vojakov vytlačili. Odvtedy bol sever Ukrajiny bol do značnej miery ušetrený od prudkých bojov, aké naďalej zúria na východe a juhu.

Zelenskyj vo Švédsku vyjadril záujem o stíhačky Gripen

Ukrajina začala so Švédskom rokovať o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. V sobotu, 19. augusta, to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Podrobne sme rozobrali budúce kroky ohľadom možnosti otvorenia témy získania švédskych gripenov," povedal Zelenskyj vo Švédsku na tlačovej konferencii po boku Kristerssona. Dodal, že o tejto téme bude diskutovať aj s ďalšími švédskymi predstaviteľmi.

Švédska vláda v júni uviedla, že ukrajinským pilotom dá možnosť otestovať svoje stíhačky Gripen, ktoré vyrába firma Saab. Tiež však dodala, že všetky svoje bojové lietadlá potrebuje na obranu svojho územia, pripomína Reuters. Zelenskyj v sobotu na sociálnej sieti napísal, že ukrajinskí piloti už začali s testovaním týchto stíhačiek. Kristersson sa k možnej dodávke gripenov na Ukrajinu nevyjadril. Odsúdil však ruský raketový útok na mesto Černihiv na severe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal sedem obetí a viac ako 100 zranených.

Štokholm a Kyjev tiež podpísali dohodu, na základe ktorej začne Ukrajina vyrábať švédske bojové vozidlá pechoty CV90.

Zelenskyj pricestoval do Švédska v sobotu, ide o jeho prvú návštevu tejto krajiny od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Stretnúť sa má aj so švédskym kráľom Karolom XVI. Gustávom a kráľovnou Silviou, predsedom švédskeho parlamentu Andreasom Norlénom a lídrami švédskych parlamentných strán.

Štokholm vlani krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu porušil svoju doktrínu o nedodávaní zbraní krajinám, ktoré sú vo vojne. Švédsky minister obrany Pal Jonson v utorok oznámil, že vláda pracuje už v poradí na 13. balíku vojenskej pomoci pre Kyjev za 313,5 milióna dolárov.

Rusko tvrdí, že v Novgorodskej oblasti útočil ukrajinský dron

Ruské ministerstvo obrany v sobotu, 19. augusta, uviedlo, že ukrajinský dron zaútočil na vojenské letisko v Novgorodskej oblasti na západe Ruska. Na mieste vypukol požiar a bolo poškodené jedno bojové lietadlo, zranenia neboli hlásené. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

K útoku došlo približne o 10.00 h moskovského času, napísal ruský rezort obrany vo vyhlásení. Dodal, že požiar, ktorý vypukol na parkovisku letiska, sa hasičom podarilo rýchlo uhasiť. Novgorodská oblasť leží severozápadne od Moskvy stovky kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc. Ruské ministerstvo obrany tento úder označilo za teroristický útok.

Dronové útoky hlboko na ruskom území sa v uplynulých mesiacoch zintenzívnili. Ruská protivzdušná obrana v piatok zostrelila bezpilotné lietadlo, ktoré smerovalo na Moskvu. Dron po zneškodnení dopadol v centre ruskej metropoly. Moskva predtým informovala, že ruská armáda zostrelila v noci na sobotu nad Krymským polostrovom ukrajinskú raketu.

Ukrajinská armáda zneškodnila 15 zo 17 dronov vypustených zo západu Ruska

Ukrajinská armáda v noci na sobotu, 19. augusta, zneškodnila 15 zo 17 samovražedných dronov vypustených z územia Ruska. Na sociálnej sieti o tom informovalo ukrajinské letectvo, ktorého vyhlásenie citovala britská stanica BBC. 

Velenie ukrajinskej armády predpokladá, že drony boli do útoku na ciele na Ukrajine vyslané z Kurskej oblasti susediacej na západe s Ukrajinou. Protivzdušná obrana bola aktivovaná "v severných a centrálnych, ako aj v západných oblastiach" Ukrajiny, píše sa v statuse zverejnenom na sociálnych sieťach.

Armáda sa vo svojom vyhlásení nezmienila, čo sa stalo so zvyšnými dvomi dronmi. Konštatovala len, že ruská armáda do útokov nasadila iránske útočné bezpilotné lietadlá Šahid 136/131 a ich následky sa vyhodnocujú. Už teraz je však známe, že v západoukrajinskej Chmeľnyckej oblasti bolo v dôsledku nočného útoku poškodených 30 domov a dve ženy utrpeli zranenenia. Vyplýva to zo slov prvého námestníka šéfa regionálnej správy Serhija Ťurina.

V Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny zaútočil dron na objekt infraštruktúry. Dron bol síce zostrelený, ale v dôsledku padajúcich trosiek vypukol požiar, ktorý následne hasiči lokalizovali. K obetiam na životoch nedošlo, informácie o rozsahu škôd sa spresňujú.

Obe strany konfliktu - ktorý sa začal vo februári 2022 - v poslednom čase hlásia pravidelné nálety dronov zo vzduchu a z mora. Dochádza k nim v čase, keď Ukrajina podniká protiofenzívu zameranú na znovuzískanie územia okupovaného Ruskom. Moskva okrem toho od svojho odstúpenia od tzv. obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečnú prepravu obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, zintenzívnila útoky na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru v Čiernom mori i na Dunaji.

Na frontovej línii sa ukrajinské jednotky dostali na Ruskom okupovaný východný breh Chersonskej oblasti a zaujali tam pozície. Túto informáciu v piatok potvrdil aj Ruskom dosadený gubernátor oblasti Vladimir Saľdo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy