Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čierny deň pre slovenskú kultúru: Takto si na Vaša Patejdla spomínajú slovenské osobnosti
Zdielať na

Čierny deň pre slovenskú kultúru: Takto si na Vaša Patejdla spomínajú slovenské osobnosti

BRATISLAVA / V sobotu 19 . augusta prijalo Slovensko smutnú správu o úmrtí obľúbeného hudobníka Vaša Patejdla. Bol jedným zo spoluzakladateľov kapely Elán. Na jeho hudobnú kariéru nespomína len rodina, ale aj osobnosti naprieč politickým spektrom, kolegovia a mnoho ďalších.

Patejdl bol skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. Bol jedným zo zakladateľov skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. Na konci roku 1984 z kapely odišiel. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení.

Správu potvrdila kapela Elán na sociálnej sieti

"S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že dnes 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán VAŠO PATEJDL," uviedli.

Ovplyvnil životy mnohých

"Ahoj Osky, je so mnou zle, umieram... Keď si mi včera na obed zatelefonoval s týmito slovami, aby si sa so mnou navždy rozlúčil, nechcel som tomu uveriť. Dúfal som, že je to len nejaký omyl a že to napokon bude dobré! Však ešte pred tromi týždňami si vystupoval z môjho auta na bratislavskej Hlavnej stanici a lúčili sme sa s tým, že o týždeň sa na tom istom mieste obligátne stretneme znovu. Nikomu v tej chvíli ani len nenapadlo, že sa vidíme naposledy," reagoval na smrť Vaša Patejdla jeho blízky priateľ Oskar Lehotský.

Doplnil, že Vašo ovplyvnil jeho život viac, než si v tejto chvíli dokáže pripustiť. "Bol si NÁŠ VAŠO! Neostáva po Tebe ticho, len obrovské prázdno. Veľmi budeš chýbať. Odpočívaj v pokoji, kamarát!" 

Spájal genialitu a pracovitosť, tvrdí hudobný expert Juraj Čurný

Vašo Patejdl bol kombináciou umeleckej geniality, pracovitosti a produktivity. To sú slová hudobného dramaturga Juraja Čurného. Podľa neho Patejdl po sebe zanechal stovky skvelých pesničiek a melódií, desiatky albumov, ako aj spomienok na koncerty, filmy či muzikály, ktorých bol súčasťou.

Ako na úmrtie slovenskej legendy reagoval hudobný expert Juraj Čurný si môžete pozrieť tu:

Vďačím mu za všetko, čím teraz som, povedal gitarista Jimi Cimbala

Vďačím mu za všetko, čím teraz som, hovorí so slzami v očiach gitarista Jimi Cimbala, ktorému Vašo Patejdl otvoril dvere na hudobnú scénu. Podľa neho Slovensko ani len netušilo, čo všetko sa v legendárnom hudobníkovi skrývalo. 

Ako si na Vaša Patejdla spomína gitarista Jimi Cimbala si môžete pozrieť tu:

Vondráčkovú správa o úmrtí Patejdla veľmi zarmútila

Českú spevácku legendu Helenu Vondráčkovú správa o úmrtí hudobníka, skladateľa a speváka Vaša Patejdla veľmi zarmútila a je z nej šokovaná. "Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo," uviedla pre TASR Vondráčková.

Patejdl s Vondráčkovou dlhoročne spolupracovali. Naposledy jej v roku 2020 zložil na albume Tvrdohlavá dve skladby. Patejdl bol pravidelným hosťom na jej vystúpeniach v pražskej Lucerne. Okrem dvoch skladieb na albume Tvrdohlavá zložil pre Vondráčkovú v minulosti viacero skladieb.

Reagujú aj kolegovia z kultúrnej obce

"Som v šoku a neviem ani vyjadriť smútok, ktorý mi dnes vstúpil do srdca. Zomrel hudobný skladateľ a môj priateľ, Vašo Patejdl, náš hudobný poklad. Človek, ktorý v mojom živote znamenal tak strašne veľa. Bol jeden z tých, ktorí v začiatkoch uverili v môj talent a napísal mi množstvo nádherných skladieb, ktoré mnohí máte tak radi. Naposledy krásnu skladbu Pierko pravdy. Netušila som, že bude posledná. Je mi to nesmierne ľúto a vyjadrujem rodine úprimnú sústrasť a veľa síl! Odpočívaj v pokoji Vašo, ďakujem, ďakujem, ďakujem!" napísala na sociálnej sieti Beáta Dubasová. 

"Len pred troma týždňami sme stáli na spoločnom pódiu. Toto je posledná foto zo šatne s tebou, kamarát a obdivovaný kolega. Šťastný let do krásneho nekonečna. Vašo, je mi smutno. Budeš nám veľmi chýbať," reagoval na smrť kamaráta Peter Nagy.

"Vašo, bolo mi cťou ťa mať za kamaráta a ďakujem za všetky spoločné vystúpenia aj skvelé pesničky ktoré si vytvoril, tie tu ostanú navždy," napísal Peter Marcin.

"Odpočívaj v pokoji, kamaráde. Ďakujem Ti aj za Jeden kabát, jednu kožu, jednu tvár, kde si nám brilantne nahral klavírny part," reagoval na smrť Vaša Patejdla jeho kamarát Daniel Hevier.

"Ešte pár týždňov dozadu sme s tebou hrali na spoločnom koncerte. Odpočívaj v pokoji Vašo," uviedla na sociálnej sieti skupina Gladiátor.

"Ďakujem Ti Vašo za možnosti hrať s Tebou," napísal Marián Čekovský na sociálnej sieti.

"Je mi to veľmi ľúto…odišiel výnimočný muzikant, autor množstva hitov, spevák…vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine, priateľom a muzikantom s ktorými spolupracoval," reagoval na úmrtie spevák Robo Opatovský. 

Súvisiace články