Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ako ovplyvnila scénu kapela Elán? Boli to rebeli v čase pravidiel, tvrdí etnologička
Zdielať na

Ako ovplyvnila scénu kapela Elán? Boli to rebeli v čase pravidiel, tvrdí etnologička

BRATISLAVA / Elán nebola len obyčajná skupina, bola to legenda, ktorá ovplyvnila hudobnú scénu, nielen na Slovensku ale aj v Čechách. Etnologička Katarína Nádaská hovorí o tom, že Elanisti búrali viaceré mýty a často otvárali aj tabuizované témy.

​​Vznikli v roku 1968 a do 70. rokov to bolo len príjemné voľné zoskupenie vysokoškolákov. Začiatkom 80. rokov začala kapela naberať na sláve a presiahla regionálny význam. Bolo to aj vďaka Pavlovi Jursovi, ktorý bol pôvodným textárom. "Veľké plus pre skupinu bolo, keď prišiel textár Boris Filan, ktorý je v kapele do súčasnosti. Práve on dával ich piesňam ten elánovský punc," vysvetlila etnologička Katarína Nádaská.

​​Pozrite si celý rozhovor s etnologičkou Katarínou Nádaskou:

​Boli to rebeli, ktorí nemali konkurenciu​

Pre ľudí, ktorí majú teraz okolo 60 je to kapela, ktorá sprevádzala ich mladosť. To sa viaže nielen na Slovákov, ale aj na Čechov. Kapelu samozrejme počúvala aj mladšia generácia, pretože texty sú v mnohom nadčasové, no svoju generáciu oslovila najmä nebojácnosťou textov. "Keďže sme vtedy žili v Československu, kde nebolo všetko dovolené, tak práve vtedy boli texty kapely Elán rebelantské a plné vzbury. Tomu zodpovedal aj imidž frontmana Joža Ráža," pokračuje etnologička. V textoch sa hovorilo aj o tom, čo bolo pre spoločnosť tabuizované, napríklad téma sexuality, spoločenské otázky. Práve to robilo Elán Elánom. "Môžeme povedať, že kapela nemala konkurenciu v 80. roku v celom Československu," dodala. 

Jeden z prvých hitov z dielne Vaša Patejdla a Maji Pálešovej:

Zdroj: FB Elán

Súvisiace články

Najčítanejšie správy