Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Berlusconi pobúril novinárov
Zdielať na
Zahraničie

Berlusconi pobúril novinárov

Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino

Chce novelu zákona so zákazom zverejňovania informácií o kauzách, pokiaľ sa nedostanú pred súd

Tí odmietajú novelu zákona, ktorá má zaviesť zákaz zverejňovať informácie o kauzách a ich vyšetrovaní, pokiaľ sa nedostanú pred súd. Norma v prípade jej porušenia navrhuje aj finančné sankcie pre médiá, ktoré napriek tomu informácie zverejnia.

Pokuta by sa mohla vyšplhať až na takmer pol milióna eur pre spoločnosti a 20 tisíc eur pre novinára. Ešte horšie môže dopadnúť ten, kto kamerou nasníma inú osobu bez jej súhlasu, pričom autor záznamu nie je novinár. Dotyčná osoba môže skončiť aj vo väzení. Ako v súvislosti so zákonom uviedla vláda, cieľom novely je údajne ochrana súkromia občanov.

Kontroverzný návrh zákona vnímajú talianske médiá ako útok na ich povolanie, na slobodný prístup k informáciám a na demokraciu ako takú. Poukazujú predovšetkým na fakt, že norma sa pripravovala niekoľko mesiacov, no celý proces sa urýchlil po nedávnom medializovaní ďalších korupčných škandálov členov vlády vrátane samotného premiéra.

Doplatil na to najmä minister priemyslu Claudio Scajola, ktorý po zverejnení informácií o jeho honosnom byte v Ríme podľahol tlaku verejnosti a na svoj post rezignoval. Médiá taktiež upozorňujú na fakt, že vyšetrovania káuz môžu trvať roky a počas tohto času sa verejnosť o ničom nedozvie.

O ďalšom osude kontroverznej novely rozhodne budúci týždeň horná komora talianskeho parlamentu po tom, ako ho v utorok schválil senátny výbor pre spravodlivosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy