Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
429. deň na Ukrajine: Zelenskyj prisľúbil odpoveď na "ruský teror"
Zdielať na

429. deň na Ukrajine: Zelenskyj prisľúbil odpoveď na "ruský teror"

KYJEV / Pri rannej vlne ruských leteckých útokov, ktorá predchádzala návšteve našej prezidentky Čaputovej a českého prezidenta Pavla, zahynulo najmenej 25 ľudí. Medzi obeťami sú aj deti. Rakety zasiahli bytovky a domy vo viacerých ukrajinských mestách v čase, keď ich obyvatelia ešte spali.

​Zelenskyj odsúdil raketové útoky na Ukrajinu a prisľúbil odpoveď na "ruský teror"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok najnovšie raketové útoky Ruska na Ukrajinu a prisľúbil odpoveď na "ruský teror", informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Každý takýto útok, každý zlý čin proti našej krajine a ľuďom privádza teroristický štát bližšie k jeho pádu a trestu, nie naopak, ako sa domnievajú. Nezabudneme na žiadny zločin, nedopustíme, aby sa akýkoľvek votrelec vyhol zodpovednosti," uviedol vo vyhlásení Zelenskyj.

"Uplynulú noc nepriateľ opäť zaútočil na Ukrajinu raketami a dronmi. Teroristi sa zamerali na civilistov a objekty. Raketový útok na Umaň poškodil zhruba desať obytných budov. Celý blok jednej z nich bol zničený. Ľudia sa stále nachádzajú pod troskami. Žiaľ, došlo k obetiam vrátane dieťaťa. V Dnipre si ostreľovanie teroristov vyžiadalo život dieťaťa," napísal Zelenskyj na Facebooku.

Čaputová s Pavlom počas návštevy Kyjeva museli ísť pre letecký poplach do krytu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel sa v piatok počas návštevy Kyjeva pre letecký poplach uchýlili do krytu. Informuje TASR na základe vyjadrenia prezidentky na sociálnej sieti. "Mám za sebou intenzívny deň, plný rokovaní a stretnutí, na ktoré nikdy nezabudnem. Podvečer prišiel zvuk sirén a pokyn ísť do krytu, lebo boli odpálené rakety nasmerované na Kyjev. Pre mňa doteraz nepoznaná skúsenosť z reality vojny, pre všetkých na Ukrajine sa však nepretržitá hrozba smrti stala bežnou súčasťou ich každodenného života," napísala Čaputová.

​Počet obetí ruských útokov v Umani a Dnipre sa blíži k dvom desiatkam

Počet obetí ruských útokov v ukrajinských mestách Umaň a Dnipro sa blíži dvom desiatkam, medzi mŕtvymi sú štyri deti, uvádzajú ukrajinské úrady. Predchádzajúca bilancia informovala o 12 mŕtvych, medzitým ale záchranári pri rozoberaní trosiek v Umani našli ďalšie telá a počet obetí v tomto meste stúpol na 16. Ďalšie dve obete si vyžiadal ruský útok v Dnipre. Rusko v piatok, 28. apríla, skoro ráno podniklo vlnu útokov na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva.

Rusko naopak obviňuje ukrajinskú armádu z ostreľovania Donecka, kde podľa starostu okupovaného mesta Alexeja Kulemzina prišlo o život sedem ľudí. Ukrajinské vojská použili rakety slovenskej výroby, napísala štátna agentúra TASS v deň, keď na Ukrajinu pricestovala prezidentka Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom. Podobné tvrdenia bojujúcich strán nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

V meste Dnipre si vzdušné útoky vyžiadali dva životy a troch zranených, uviedol predtým minister vnútra Ihor Klymenko. Obeťou sa podľa ministra stalo trojročné dieťa a mladá žena. Explózie boli hlásené tiež z metropoly Kyjeva a miest Kremenčuk, Poltava či Mykolajiv. Nad celou krajinou sa podľa ukrajinskej armády podarilo zostreliť 21 z 23 ruských striel s plochou dráhou letu.

Ukrajinskou metropolou zaznelo niekoľko výbuchov. Tamojšie úrady podľa agentúry AFP uviedli, že protiletecká obrana zostrelila 11 ruských striel a dva drony. Útok si ale v Kyjeve nevyžiadal žiadne obete ani vážnejšie škody. Podľa vojenskej správy mesta išlo o prvý vzdušný útok na ukrajinskú metropolu za 51 dní.

Ruský rezort obrany po raketovom útoku na Ukrajinu zverejnil posmešný status

Ruské vedenie a vojenské velenie zatiaľ oficiálne nekomentovali nočný raketový útok na Ukrajinu. Kanál ruského ministerstva obrany na platforme Telegram však niekoľko hodín po ostreľovaní zverejnil príspevok s fotografiou odpálenej rakety a nápisom: "Presný zásah". Informovala o tom britská stanica BBC.

Veľvyslankyňa USA v Kyjeve Bridget Brinková v reakcii na ostreľovanie Ukrajiny vyjadrila ľútosť nad obeťami a podporu zraneným. Dodala, že podľa jej názoru si "Rusko zatiaľ neuvedomuje, že jeho brutalita len posilňuje odhodlanie Ukrajiny a prehlbuje náš záväzok podporovať ju v jej boji."

Prípravy na ukrajinskú jarnú protiofenzívu sa chýlia ku koncu, tvrdí Reznikov

Prípravy na dlho očakávajú rozsiahlu jarnú ofenzívu ukrajinskej armády proti ruským pozíciám sa chýlia ku koncu, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. "Prípravy sa chýlia ku koncu. Dodané zbrane sa bolo treba naučiť aj používať. Vybavenie nám bolo prisľúbené, pripravené a čiastočne aj dodané. Vo všeobecnosti sme už pripravení," povedal Reznikov reportérom v metropole Kyjev. "Hneď, ako to bude vôľa Božia, keď nastane vhodné počasie a a keď o tom rozhodnú velitelia, urobíme to," dodal bez uvedenia konkrétneho termínu, kedy by sa mohla začať protiofenzíva, zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny.

Kyjev sa na protiútok na ruské pozície na východe a juhu krajiny pripravuje už niekoľko mesiacov. Severoatlantická aliancia (NATO) vo štvrtok uviedla, že jej spojenci a partnerské krajiny už Ukrajine dodali viac než 98 percent bojových vozidiel prisľúbených Ukrajine na posilnenie bojových schopností Kyjeva. Spolu s viac než 1550 obrnenými vozidlami, 230 tankami a ďalším vybavením poslali západní spojenci "obrovské množstvo munície" a vycvičili a vybavili viac než deväť nových ukrajinských brigád, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Mäsiara z Mariupola" odvolali z funkcie námestníka ministra obrany

Ruského generálplukovníka Michaila Mizinceva, známeho pod prezývkou "mäsiar z Mariupola", odvolali z postu námestníka ruského ministra obrany, informuje v piatok TASR na základe správy stanice Sky News. Vyplýva to podľa nej zo zistení ruského vojenského blogera Alexandra Sladkova a informácií ruského spravodajského portálu RBC.

Mizincev riadil obliehanie juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol v prvých mesiacoch ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára 2022. Vlani v septembri bol vymenovaný za námestníka ruského ministra obrany zodpovedného za logistiku a zásobovanie, pripomína Sky News. V správach o jeho súčasnom odvolaní sa neuvádza jeho dôvod. Kremeľ po požiadavke o reakciu odkázal na ruské ministerstvo obrany, ktoré to nekomentovalo.
Európska únia (EÚ) uvalila na Mizinceva v júni 2022 sankcie za "nehumánne" obliehanie Mariupola.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy