Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
428. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok si vyžiadal jednu obeť
Zdielať na

428. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok si vyžiadal jednu obeť

Zdroj: TASR

KYEV / Pri ruských útokoch na ukrajinské mestá zahynulo za štvrtok, 27. apríla najmenej sedem civilistov. Ďalších 33 sa zranilo. Štyri ruské strely s plochou dráhou letu Kalibr zasiahli v noci mesto Mykolajiv. Vysoko presné zbrane, ako im hovoria samotní Rusi, zasiahli obytné domy, výškovú a historickú budovu. Medzi 23 troma zranenými sú aj dve deti. Jeden človek prišiel o život. Útok bol zrejme dielom miestnych partizánov. Ukrajinský premiér Šmyhal sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom. Okrem iného ho pozval na návštevu Ukrajiny.

​Ruský útok na Mykolajiv si vyžiadal jednu obeť a vyše desať zranených

Jeden človek zahynul a a vyše desať ľudí utrpelo vo štvrtok, 17. apríla, ráno zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. "Okolo jednej hodiny ráno počuli obyvatelia Mykolajiva štyri hlasné výbuchy," napísal na Telegrame starosta tohto mesta Olexandr Sienkevyč. Jedna z rakiet podľa neho zasiahla výškovú budovu a ďalšia súkromný dom. Niektoré domy v meste sa ocitli bez elektriny. Podľa gubernátora Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima si raketový útok vyžiadal 15 zranených a jednu obeť na živote. Kim aj šéf regionálnej polície uviedli, že v meste bola zasiahnutá obytná budova. Mesto Mykolajiv sa od začiatku ruskej invázie pravidelne stávalo terčom ostreľovania zo strany ruských jednotiek.. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR) bolo na Ukrajine od útoku Ruska z 24. februára 2022 zabitých viac ako 8000 civilistov. Tieto počty, naposledy aktualizované v polovici marca, sú podľa UNHCR pravdepodobne podstatne vyššie.

Reznikov: Od ukrajinskej protiofenzívy netreba mať prehnané očakávania

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok, 27. apríla upozornil ľudí na Ukrajine i v zahraničí, aby od jarnej ukrajinskej protiofenzívy nemali prehnané očakávania. Nádeje sú určite obrovské, každý chce ďalšie víťazstvo, povedal Reznikov v rozhovore pre tlačovú agentúru RBC-Ukraine. Pripomenul, že bezprostredne po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu iba každý dúfal, že jeho krajina nejako prežije. "Ale keď ukrajinské ozbrojené sily ukázali úspech, všetci začali veriť vo víťazstvo," dodal. Veľké emócie a veľké očakávania úspechu sú preto podľa neho normálne. Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu vlani vo februári. Napriek úspechom ukrajinskej armády ruské invázne sily v súčasnosti stále okupujú takmer 20 percent ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Ruské jednotky sa pripravujú na boje v okolí záporožskej jadrovej elektrárne

Jednotky ruskej armády, ktoré okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), sa podľa novej správy britskej vojenskej rozviedky pripravujú na obranu v očakávanej ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl. Ako vo štvrtok s odvolaním sa na dennú zvodku britského ministerstva obrany informovala agentúra DPA, na snímkach z družíc vidno, že na strechách niekoľkých objektov ZAES sa ešte v marci objavili obranné pozície s vrecami s pieskom. Ruské jednotky okupujú ZAES už viac ako rok, od marca roku 2022, ale toto je prvý náznak, že Rusi očakávajú útok ukrajinských ozbrojených síl a pripravujú sa na obranu, podotkla britská stanica BBC. V správe britskej rozviedky sa osobitne zdôrazňuje, že hoci sa takto zvyšuje nebezpečenstvo poškodenia elektrárne počas bojov, riziko zopakovania černobyľskej katastrofy je nízke. Kľúčové objekty v ZAES sú totiž spevnené a aj samotná elektráreň je naprojektovaná tak, aby odolala aj priamemu zásahu delostreleckým granátom do jadrového reaktora.

FBI spolupracuje s Ukrajinou pri zbere dôkazov o ruských vojnových zločinoch

Ukrajina spolupracuje s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) aj s ďalšími bezpečnostnými službami USA na zhromažďovaní dôkazov o vojnových zločinoch spáchaných na jej území ruskými silami. Z bojísk zbierajú digitálne informácie vrátane geolokácie, vzoriek DNA, údajov z mobilných telefónov či analýzy častí tiel. Tvrdí to špeciálny agent FBI Alex Kobzanets, informuje v stredu stanica Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dlhodobo zasadzuje za to, aby Rusko čelilo za vojnové zločiny na Ukrajine medzinárodnému stíhaniu. Zelenskyj v marci povedal, že ukrajinské úrady dosiaľ zaznamenali vyše 70.000 takýchto zločinov, ktorých je však podľa jeho slov omnoho viac.
FBI už rok a pol pomáha Ukrajine aj s vyhľadávaním ruských špiónov a kolaborantov pôsobiacich na území tejto krajiny. Šéf oddelenia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) pre kybernetickú bezpečnosť Iľľa Viťuk tvrdí, že pri vyšetrovaní kybernetických zločinov je veľmi ťažké dokázať konkrétnu zodpovednosť. "Je pre nás veľmi dôležité získať čo najviac informácií o ruských kyberzločincoch," dodal s tým, že všetky takéto údaje ukrajinské úrady zhromažďujú a zaraďujú do vyšetrovania.

Sky News dodáva, že Ukrajina v tomto smere spolupracovala s USA ešte pred vypuknutím ruskej invázie. Práve americké bezpečnostné služby boli totiž už od roku 2015 jedným z hlavných aktérov v rámci snáh o odrazenie ruských kybernetických útokov na Ukrajine.

Pápež prijal ukrajinského premiéra Šmyhaľa; dostal pozvanie na návštevu Ukrajiny

Pápež František vo štvrtok prijal vo Vatikáne ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Ich súkromný rozhovor v pápežovej knižnici trval asi 30 minút, uviedla agentúra APA. Šmyhaľ sa neskôr stretol aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom a arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom, ktorý pôsobí ako sekretár pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami. Šmyhaľ neskôr na tlačovej konferencii informoval, že s pápežom diskutovali o pomoci, ktorú by pápež osobne a Vatikán mohli poskytnúť pri realizácii bodov mierového plánu prezidenta Volodymyra Zelenského. V rozhovore s pápežom sa zmienili aj o stredajšom telefonáte prezidenta Zelenského s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom.

Ukrajinský premiér využil svoju návštevu vo Vatikáne, aby požiadal pápeža aj o pomoc pri návrate detí, ktoré boli nezákonne deportované do Ruska, a pozval ho na návštevu Ukrajiny. Spravodajský web Vatican News dodal, že premiér Šmyhaľ daroval pápežovi repliku džbánu v podobe kohúta - dekoratívneho výrobku vasylkivskej majoliky -, ktorý sa stal symbolom neporaziteľnosti ukrajinského ľudu, keď jeho originál nepoškodený "prežil" útoky ruskej armády v meste Boroďanka v Kyjevskej oblasti. Tlačová služba Svätej stolice uviedla, že počas rozhovorov na Štátnom sekretariáte sa diskutovalo o rôznych témach súvisiacich s vojnou na Ukrajine, pričom osobitná pozornosť sa venovala humanitárnemu aspektu a úsiliu o obnovenie mieru. V rovnakom kontexte sa diskutovalo aj o rôznych otázkach týkajúcich sa života a činnosti cirkví na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy