Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podvody s emisiami trápia celú Európu
Zdielať na

Podvody s emisiami trápia celú Európu

Zdroj: TASR/Frank Augstein

Vyšetrovanie v Nemecku začalo v stredu, v Británii je už 50 obvinených a podvody s emisiami rieši aj Belgicko, Dánsko, Rakúsko, Česko či Cyprus a mnohé ďalšie.

Uviedol to hlavný vyšetrovateľ Günter Witting. V piatok už nemecké justičné orgány vyšetrovali asi 150 osôb, ktoré podľa doterajších poznatkov poškodili štát o 180 miliónov eur. Počet osôb, ktoré sa dopustili trestného činu v obchode s emisnými kvótami, sa zatiaľ nedá odhadnúť.

Aféra má celoeurópske rozmery. V Británii je už podľa Wittiga 50 obvinených. Vyšetrovanie podvodov sa začalo aj v Belgicku, Dánsku, Fínsku, Holandsku, Nórsku, Rakúsku, Portugalsku, Česku a na Cypre. Výpočet krajín však nie je úplný.

Firmy zapojené do podvodov vytvárali medzinárodné reťaze, vďaka ktorým sa stratil prehľad o odvádzaní dane z obratu. Posledná firma v konkrétnej krajine, ktorá emisné podiely predala znovu do zahraničia, si jej vyplatenie nárokovala od daňových úradov.

V skutočnosti prvá firma, ktorá v danej krajine začala obchod s emisnými kvótami, ich nakúpila v zahraničí a daň neodviedla. Neodviedli ju ani ďalšie firmy, ktoré si v podvodnej reťazi kvóty medzi sebou rôznymi smermi presúvali.

Vyšetrovatelia v Nemecku minulý týždeň zhromaždili dôkazový materiál, ktorý budú vyhodnocovať týždne a možno aj mesiace. V niektorých prípadoch sa v Nemecku zistilo aj pranie peňazí.

Prokuratúra predpokladá, že podobné praktiky sa mohli uplatňovať aj v obchodovaní s inými komoditami. V Česku nedávno vyšetrovali miliardové podvody s neodvádzaním dane z obratu z pohonných látok nakúpených v zahraničí. Tie sa však nepredávali späť do cudziny, ale lacné motorové palivá sa predávali lacnejšie na čerpacích staniciach.

Informovali o tom agentúra DPA a české denníky Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.

Najčítanejšie správy