Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Našli sa telá všetkých obetí z havarovaného poľského lietadla
Zdielať na
Zahraničie

Našli sa telá všetkých obetí z havarovaného poľského lietadla

Zdroj: TASR/TVP via APTN

Do Smolenska vo večerných hodinách dorazil poľský premiér Donald Tusk s bratom Lecha Kaczynského, Jaroslawom

Povedal tiež premiérovi, že telá poslali do Moskvy, kde prebehne ich identifikácia, vrátane DNA. Ruské médiá predtým spomínali, že sa na mieste nehody našlo aj telo poľského prezidenta Lecha Kaczynského.

Kaczynski s vládnou delegáciou smeroval na smútočnú spomienkovú slávnosť na počesť 20.000 poľských dôstojníkov zavraždených sovietskou tajnou políciou počas druhej svetovej vojny v katynskom lese.

Pilot lietadla sa pokúsil pristáť v hustej hmle napriek odporúčania leteckých kontrolórov, aby to nerobil a vybral si na pristátie medzi Moskvou a bieloruským Minskom, povedal hlavný ruský vyšetrovateľ.

"Letové záznamy potvrdzujú ich diskusiu," informoval Putina Alexander Bastrykin. Haváriu nik neprežil.

Úradujúci poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes v televíznom príhovore k národu povedal, že dátum predčasných prezidentských volieb oznámi po rozhovoroch so všetkých politickými stranami.

"Je mojou povinnosťou oznámiť dátum prezidentských volieb do 14 dní a voľby sa musia uskutočniť do 60 dní od zverejnenia dátumu....Urobím to po konzultáciách so všetkými politickými skupinami (v parlamente)," povedal Komorowski v televízii.

Do Smolenska, na miesto havárie lietadla, v ktorom dnes zomrela početná poľská elita, medzičasom vo večerných hodinách dorazil poľský premiér Donald Tusk s bratom Lecha Kaczynského, Jaroslawom. Tusk a Jaroslaw Kaczynski pristáli v bieloruskej metropole Minsk, odkiaľ sa do Smolenska dostali automobilom.

Pred nimi pricestoval na miesto nehody aj ruský premiér Vladimir Putin, s ktorým sa má poľský premiér v Smolensku stretnúť. Putin prisľúbil poľskej strane pomoc pri vyšetrovaní príčin havárie.

Ruský minister dopravy Igor Levitin, ktorý Putina v Smolinsku sprevádza, dnes obvinil poľských pilotov lietadla ruskej výroby TZ-154, že konali svojvoľne, keď sa rozhodli nerešpektovať príkaz letovej kontroly a napriek silnej hmle v Smolensku pristáť. Viditeľnosť na mieste havárie bola iba 400 metrov, zatiaľ čo pre bezpečné pristátie je predpísaná viditeľnosť 1000 metrov, zdôraznil. Uviedol, že "čierne skrinky" lietadla sa našli a ruskí a poľskí experti ich preskúmajú v Moskve.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy