Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
388. deň na Ukrajine: Prigožin chce do mája naverbovať 30 000 nových bojovníkov
Zdielať na

388. deň na Ukrajine: Prigožin chce do mája naverbovať 30 000 nových bojovníkov

KYJEV / Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov vyhlásil, že do mája plánuje naverbovať zhruba 30.000 nových bojovníkov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v sobotu na Krymský polostrov pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie od Ukrajiny, uviedla ruská štátna televízia.

Prigožin chce do mája naverbovať 30.000 nových bojovníkov

Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov vyhlásil, že do mája plánuje naverbovať zhruba 30.000 nových bojovníkov. Prigožin hovoril o pokračujúcom nábore žoldnierov v audionahrávke, ktorú zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti Telegram. Vagnerova skupina chce podľa neho do polovice mája rozšíriť svoje rady o približne 30.000 členov. Šéf a majiteľ vagnerovcov už 10. marca oznámil, že v 42 ruských mestách začali fungovať vagnerovské náborové centrá. V novej nahrávke uviedol, že skupina v rámci tejto kampane získava 500-800 dobrovoľníkov denne.

Erdogan: Ukrajina a Rusko sa dohodli na predĺžení dohody o vývoze obilnín

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Erdogan neuviedol, o aký čas sa obilninová dohoda predĺžila.  "Pri našich rozhovoroch s oboma stranami sme zaistili predĺženie dohody, ktorá mala vypršať 19. marca," povedal Erdogan vo vysielaní tureckej televízie, len niekoľko hodín pred tým, ako mala dohoda o polnoci prestať platiť.

Rusko opäť útočilo na Ukrajinu dronmi; väčšinu z nich údajne zostrelili

Rusko v noci z piatka na sobotu opäť zaútočilo na Ukrajinu dronmi. Podľa ukrajinského letectva sa väčšinu z nich podarilo zostreliť. Celkovo bolo v oblastiach strednej, západnej a východnej Ukrajiny zneškodnených 11 zo 16 Ruskom vyslaných dronov, ktoré sa pokúsili zaútočiť aj na hlavné mesto Kyjev a západoukrajinskú Ľvovskú oblasť, oznámili na sieti Telegram ukrajinské vzdušné sily. Podľa stanice Sky News v sobotu ráno opäť zneli po celej Ukrajine sirény varujúce pred leteckými údermi.

Putin pricestoval na Krym na výročie anexie

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v sobotu na Krymský polostrov pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie od Ukrajiny, uviedla ruská štátna televízia.

Pred ambasádami západných krajín v Moskve demonštrovali prokremeľskí aktivisti

Pri príležitosti deviateho výročia anexie ukrajinského polostrova Krym sa prokremeľskí demonštranti v sobotu zišli v Moskve pred veľvyslanectvami 20 krajín, ktoré Rusko označuje za "nepriateľské". Zhromaždenia sa konali okrem iného pred ambasádami Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska a Poľska. Organizovalo ich mládežnícke hnutie Molodaja gvardija (Mladá garda), mládežnícka organizácia prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Tieto krajiny podľa nej „podporujú Ukrajinu a aktívne dodávajú smrtiace zbrane ukrajinskému režimu“.

Predseda organizácie Anton Demidov pred americkým veľvyslanectvom, kde sa zišlo okolo 400 ľudí držiacich plagáty s nápismi ako "Krym s Ruskom navždy" alebo "Spojené štáty rozosievajú smrť", vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden chcú pomocou týchto zbraní opäť ovládnuť Krym. Podobná demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo približne 200 ľudí, sa konala aj pred britským veľvyslanectvom. Mladá garda tvrdí, že na všetky protesty pred ambasádami prišlo okolo 5000 ľudí.

Pred deviatimi rokmi boli Krym a mesto Sevastopoľ na základe výsledkov referenda vyhlásené za subjekty Ruskej federácie. Ukrajina ani väčšina medzinárodného spoločenstva tento krok neuznávajú. Na Krym v sobotu pricestoval ruský prezident Vladimír Putin. Jeho návšteva nebola vopred ohlásená, no predpokladá sa, že súvisí s výročím anexie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy