Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
387. deň na Ukrajine: Slovenské a poľské stíhačky budú zničené, varuje Kremeľ
Zdielať na

387. deň na Ukrajine: Slovenské a poľské stíhačky budú zničené, varuje Kremeľ

MOSKVA / Stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, ruská armáda zničí. Vyhlásil to v piatok Kremeľ. Dočasne poverený premiér Eduard Heger prijal ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Ukrajiny. Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine.

Kremeľ: Slovenské a poľské stíhačky dodané Ukrajine budú zničené

"Ako sme už opakovane zdôrazňovali, dodávka tejto vojenskej techniky výsledok špeciálnej vojenskej operácie nijakým spôsobom nezmení. A, samozrejme, všetka táto technika bude zničená," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom, pričom inváziu na Ukrajinu označil termínom, ktorý od jej začiatku používa Ruská federácia.

Premiér SR prijal ponuku V. Zelenského na návštevu Ukrajiny

Dočasne poverený premiér Eduard Heger prijal ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Ukrajiny. Heger počas telefonátu Zelenského informoval o piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom ministri schválili, že Slovensko pošle Ukrajine stíhačky Mig-29. "Zelenskyj rozhodnutie vlády ocenil a poďakoval sa za významnú pomoc v posilnení obranyschopnosti Ukrajiny. Pri tejto príležitosti pozval predsedu vlády SR na návštevu Ukrajiny," spresnili z úradu vlády s tým, že premiér pozvanie prijal.

Na Putina je vydaný zatykáč

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

Slovensko poskytne Ukrajine stíhačky MiG-29

Kyjev poďakoval Slovensku za dodanie stíhačiek Ukrajine

Ukrajina poďakovala v piatok Slovensku za prísľub poslať 13 bojových lietadiel Kyjevu, ktorý nalieha na svojich západných spojencov, aby dodali jeho ozbrojeným silám stíhačky s cieľom poraziť Rusko. "Ukrajinskí anjeli... sú pripravení brániť dobro a potrestať zlo. Potrebujú však krídla," napísal na sociálnej sieti ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. "Stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany Kub nám pomôžu efektívne brániť naše nebo," dodal.

Pozrite si reakcie slovenských politikov na dodanie stíhačiek Ukrajine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy