Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hodnotiaca komisia odporučila na šéfa SND Mateja Drličku
Zdielať na

Hodnotiaca komisia odporučila na šéfa SND Mateja Drličku

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hodnotiaca komisia v procese výberového vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa SND odporučila Mateja Drličku. Ďalších troch uchádzačov - Miloslava Oswalda, Borisa Ažaltoviča a Norberta Baxu poradný orgán neodporučil. Vyplýva to zo zápisnice výberovej komisie, ktorú v piatok, 17. marca, zverejnili na webe Ministerstva kultúry SR a podstránke výberového konania.

Zápisnica bilancuje priebeh a jednotlivé kolá procesu verejného vypočutia, obsahuje aj otázky, ktoré položila verejnosť jednotlivým uchádzačom na híringu 7. marca. Po ukončení verejného vypočutia poradný orgán zhodnotil uchádzačov na základe všetkých predložených podkladov, neverejného a verejného vypočutia. "Následne predseda poradného orgánu dal hlasovať o uchádzačoch, ktorých poradný orgán neodporúča na obsadenie pozície generálneho riaditeľa SND ako vhodných kandidátov," uvádza komisia v zápisnici. "Poradný orgán jednohlasne neodporučil kandidátov Norbert Baxa, Miloslav Oswald, Boris Ažaltovič," uvádza sa v materiáli. Naopak, jednohlasné odporúčanie komisie sa týkalo uchádzača Mateja Drličku. Meno odporúčaného kandidáta predloží komisia dočasne poverenej ministerke kultúry Natálii Milanovej.

Rezort kultúry na svojom webe pripomína, že zápisnicu z celého procesu verejného vypočutia aj s odôvodneniami rozhodnutia poradného orgánu a taktiež i záznam z verejného vypočutia, zverejní ministerstvo po skončení verejného vypočutia na webovom sídle ministerstva kultúry počas nasledujúcich šiestich mesiacov.

Vedením SND je v súčasnosti poverený vedúci oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií Jozef Švolík. Dočasné opatrenie do ukončenia výberového procesu prijala ministerka po tom, ako k 1. novembru 2022 odvolala z postu šéfa národného divadla Mateja Drličku. Dôvodom boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu. Neskôr naznačoval, že manažment pod jeho vedením bol šikanovaný poslancami z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá ako jeden z dôsledkov názorovej konfrontácie týkajúcej sa opodstatnenosti redukcie sólistického súboru Opery SND.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy