Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Putin pricestoval na Krym na výročie anexie, prišiel aj do Mariopolu
Zdielať na

Putin pricestoval na Krym na výročie anexie, prišiel aj do Mariopolu

Zdroj: TASR

KRYM / Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v sobotu na Krymský polostrov pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie, uviedla ruská štátna televízia.

Počas prekvapivej návštevy v čiernomorskom prístavnom meste Sevastopol na Kryme Putin v spoločnosti tamojšieho gubernátora Michaila Razvožajeva navštívil umeleckú školu, vyplýva z vysielania televízie. 

Krymský polostrov bol Moskvou anektovaný v roku 2014 a vo svete sa tento krok zväčša považuje za nelegitímny, pripomína stanica Sky News. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne zdôrazňuje, že jeho cieľom je znovu získať celé územie Ukrajiny dobyté Ruskom od roku 2014, čo sa vzťahuje aj na Krym. Putin však napriek tomu nepreukázal žiadny úmysel vzdať sa ho; naopak, zdôraznil význam udržania Krymu, uvádza stanica. Anexia Krymu vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a vládou v Kyjeve. Kríza sa následne rozšírila aj na východ Ukrajiny, kde od roku 2014 prebiehali boje medzi Moskvou podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami.

Putin po Kryme navštívil aj okupovaný ukrajinský Mariupol

Šéf Kremľa Vladimir Putin navštívil aj okupovaný Mariupol. Putin priletel do Mariupola vrtuľníkom a následne sa previezol autom po meste, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ. Putin pricestoval do Mariupola po prekvapivej sobotňajšej návšteve Krymského polostrova, ktorú uskutočnil pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie.

V Mariupole navštívil rôzne miesta, hovoril s miestnymi obyvateľmi a podľa ruských štátnych médií mu bola predložená správa o postupe rekonštrukčných prácach v tomto meste, ktoré bolo v dôsledku takmer tri mesiace trvajúcich ruského obliehania z veľkej časti zničené.

Ťažké boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia padli do ruského zajatia 20. mája.

Exilové vedenie Mariupola kritizovalo návštevu "medzinárodného zločinca" Putina

Exilové vedenie juhoukrajinského mesta Mariupol kritizovalo v nedeľu návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto prístave. "Medzinárodný zločinec Putin navštívil okupovaný Mariupol. Pozrel si 'obnovu mesta'... v noci. Pravdepodobne preto, aby nevidel mesto, zabité jeho 'oslobodením', za denného svetla," uviedla mariupolská mestská rada v príspevku na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy