Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
241. deň na Ukrajine: Proruské úrady vyzvali obyvateľov Chersonu, aby opustili mesto
Zdielať na

241. deň na Ukrajine: Proruské úrady vyzvali obyvateľov Chersonu, aby opustili mesto

BRATISLAVA / Ruské sily pokračujú v intenzívnych útokoch na civilnú energetickú infraštruktúru na Ukrajine. V ich dôsledku je podľa ukrajinských úradov aktuálne bez dodávok elektriny približne jeden a pol milióna ľudí. Podľa ukrajinského prezidenta Zelenského Rusi v noci odpálili 36 rakiet. Väčšinu z nich zlikvidovala protivzdušná obrana. Strely ale zasiahli ciele napríklad v mestách Rivne, Chmeľnyckij, či Luck na západe Ukrajiny. Okupačné úrady v Chersone na juhu krajiny vyzvali civilistov na okamžitý odchod z mesta. Podľa správ od miestnych obyvateľov sú úrady zavreté, okupanti pália v rýchlosti dokumenty a obchody prestali prijímať ruské ruble.

​Proruské úrady vyzvali obyvateľov Chersonu, aby opustili mesto 

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu vyzvali obyvateľov mesta Cherson, aby sa "okamžite" evakuovali pre postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Vzhľadom na napätú situáciu na fronte, zvýšené nebezpečenstvo hromadného ostreľovania mesta a hrozbu teroristických útokov, musia všetci civilisti okamžite opustiť mesto a prejsť na ľavý breh rieky Dneper," napísali proruskí predstavitelia na sociálnej sieti. Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných celkov na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Proruské úrady tam v stredu, 19. októbra, začali s evakuáciou civilistov. Podľa nich predstavujú súčasné ukrajinské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersone "priame ohrozenie životov obyvateľov". Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy.

Zelenskyj: Rusko podniklo rozsiahly útok, vypálilo 36 rakiet

"Rusko podniklo v noci na sobotu rozsiahly útok," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stalo sa tak po tom, čo boli hlásené útoky na energetickú infraštruktúru, v dôsledku ktorých prišlo naprieč Ukrajinou k výpadkom dodávok elektrickej energie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP. "Agresor pokračuje v terorizovaní našej krajiny. V noci nepriateľ podnikol masívny útok," uviedol Zelenskyj s tým že, Rusko vypálilo 36 rakiet, z ktorých väčšinu sa podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

Podľa ukrajinských vzdušných síl vypálila ruská armáda na Ukrajinu 17 rakiet z lietadiel na juhu Ruska a najmenej 16 rakiet Kalibr s plochou dráhou letu z lodí v Čiernom mori. "Sú to odporné útoky na kritické objekty, čo je typická taktika teroristov," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. V dôsledku ruských útokov zostalo bez dodávok elektrickej energie vyše milión ukrajinských domácností, uviedol v sobotu námestník šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. 

Od začiatku invázie Rusko prišlo o viac ako 67-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

Rusko prišlo na Ukrajine od začiatku jeho invázie o 67 070 vojakov. V sobotu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál Kyiv Independent.

Rusi tiež podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišli o 2 579 tankov, 5 266 bojových obrnených vozidiel, 1 653 delostreleckých systémov, 373 salvových raketometov, 189 systémov protivzdušnej obrany, 243 vrtuľníkov, 270 lietadiel, 1 341 dronov či 16 lodí.

Irán varoval Západ pred "provokatívnymi" tvrdeniami o jeho dronoch na Ukrajine

Teherán varoval v sobotu európske štáty pred "provokatívnym prístupom" po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Francúzsko, Británia a Nemecko poslali tento týždeň OSN list, v ktorom organizáciu vyzvali na "nestranné" vyšetrenie používania iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Tento list bol doručený po tom, čo Británia a Európska únia uvalili počas týždňa na Teherán v tejto súvislosti ďalšie sankcie. Irán popiera, že dodáva Rusku zbrane pre použitie na Ukrajine a Moskva obvinila Západ, že sa takýmito obvineniami snaží na Teherán vyvíjať tlak. "Iránska islamská republika považuje momentálne provokatívne prístupy Európskej únie a Británie za súčasť cieleného politického scenáru," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí. Zároveň tvrdo odsúdil "deštruktívne" opatrenia, ktoré EÚ a Británia prijali a dodal, že Teherán má právo reagovať na "akékoľvek nezodpovedné konanie a nebude váhať pri obraňovaní záujmov iránskeho ľudu". "Podporujeme mier a okamžitý koniec vojny na Ukrajine prostredníctvom politického procesu," dodal hovorca iránskeho rezortu. 

Scholz: Povojnová obnova Ukrajiny bude veľkou úlohou na desaťročia 

V sobotu to uviedol nemecký kancelár, Olaf Scholz, vo videoodkaze zverejnenom pred medzinárodnou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne, ktorá sa začne v utorok (25.10). TASR prevzala správu z agentúry DPA. "Povojnová obnova bude veľká, veľká úloha. Budeme musieť veľa investovať, aby to dobre fungovalo," povedal Scholz. Zdôraznil, že Ukrajina a Európska únia to nedokážu sami. "Môže to dokázať len celé svetové spoločenstvo, ktoré teraz podporuje Ukrajinu," dodal. Podľa jeho slov je dôležité, aby sme nielen konkrétne určili, čo je potrebné urobiť, kde je potrebné investovať a ako sa dá organizovať obnova, ale aby sme sa zamysleli aj nad tým, ako môže byť takáto obnova financovaná medzinárodným spoločenstvom, mnoho rokov, dokonca desaťročí. Scholz povedal, že spolu s predsedníčkou Európskej komisie, Ursulou von der Leyenovou, preto na konferenciu pozvali aj členov skupiny G7. Nemecko v súčasnosti predsedá tomuto zoskupeniu siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, ktorého členmi sú aj Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Británia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy