Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Austrália podpísala bezpečnostný pakt s Japonskom
Zdielať na

Austrália podpísala bezpečnostný pakt s Japonskom

Zdroj: SITA

PERTH / Austrália a Japonsko v sobotu, 22. októbra, podpísali bezpečnostný pakt, zahŕňajúci vzájomnú výmenu spravodajských informácií a prehĺbenie obrannej spolupráce s cieľom čeliť vojenskému vzostupu Číny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bezpečnostný pakt podpísal japonský premiér Fumio Kišida a austrálsky premiér Anthony Albanese v západoaustrálskom meste Perth. Predchádzajúca 15-ročná zmluva bola vypracovaná v čase, keď boli hlavnými problémami terorizmus a šírenie zbraní.

Podľa paktu budú ozbrojené sily oboch krajín spoločne organizovať cvičenia na severe Austrálie. "Tiež rozšíria a posilnia spoluprácu v oblasti obrany, zdieľania spravodajských informácií a mnohých ďalších oblastí," uviedli austrálski predstavitelia. Albanese uviedol, že Spoločná deklarácia o bezpečnostnej spolupráci vysiela silný signál o strategickom spojenectve oboch krajín. Podľa Kišidu je zmienený pakt zase odpoveďou na "stále drsnejšie strategické prostredie", hoci nemenoval priamo Čínu alebo Severnú Kóreu.

Ako ďalej pripomína AFP, Austrália ani Japonsko nemajú také počty zahraničných spravodajských agentov a informátorov, ktoré sú potrebné na to, aby boli hlavnými hráčmi v rámci globálnych špionážnych operácií. Podľa experta Brycea Wakefielda na druhej strane majú obe krajiny nástroje na elektronické odpočúvanie a družice modernej techniky (high-tech), ktoré poskytujú neoceniteľné informácie o protivníkoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy