Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
240. deň na Ukrajine: Hrozí katastrofa obrovských rozmerov, varuje Kyjev. Rusi zamínovali ukrajinskú hydroelektráreň
Zdielať na

240. deň na Ukrajine: Hrozí katastrofa obrovských rozmerov, varuje Kyjev. Rusi zamínovali ukrajinskú hydroelektráreň

KYJEV / Hrozí katastrofa obrovských rozmerov, varujú z Kyjeva. Ruskí vojaci totiž pokračujú v ostreľovaní ukrajinských miest, ale aj energetickej infraštruktúry. Podľa ukrajinského prezidenta Rusi zamínovali hydroelektráreň v Kachovke. Na juhu Ukrajiny, neďaleko Chersonu, chystá Rusko podľa Kyjeva útok na Kachovskú priehradu. Ak by ju vyhodili do vzduchu, hrozí zaplavenie viac než 80-tich miest a obcí, vrátane samotného Chersonu. Bez vody by zostala aj Záporožská jadrová elektráreň. Hrozí, že týmto krokom môže prísť o potrebný prísun vody na chladenie.

Ruský súd nariadil väzbu pre novinárku Ovsiannikovovú, ktorá ušla z krajiny

Kremeľ odsúdil zatknutie dvoch ruských občanov na žiadosť Spojených štátov

Kremeľ v piatok odsúdil zatknutie dvoch ruských občanov na žiadosť Spojených štátov za údajné obchádzanie sankcií a nezákonný predaj americkej vojenskej technológií ruským zbrojárskym spoločnostiam. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova. "Sme kategoricky proti a odsudzujeme praktiky tohto druhu zatýkania ruských občanov," povedal Peskov. Dodal, že Moskva urobí všetko, čo je v jej silách, aby zadržaných občanov bránila. Moskva vo štvrtok 20. októbra potvrdila, že Arťom Uss, syn gubernátora ruského Krasnojarského kraja Alexandra Ussa, bol tento týždeň zadržaný na letisku v talianskom meste Miláno na žiadosť Washingtonu. "Naše diplomatické misie sa, prirodzene, budú podieľať na ochrane záujmov tohto ruského občana," uviedol Peskov. Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu obvinilo desiatky jednotlivcov – vrátane piatich Rusov – za "nezákonné schémy na vývoz" americkej vojenskej technológie do Ruska. Zároveň uviedlo, že niektoré ich technológie "boli objavené na bojisku na Ukrajine,". Ďalší ruský občan bol na žiadosť Spojených štátov zadržaný 17. októbra v Nemecku.

Armáda zasiahla Antonivský most pri Chersone

Ukrajinská armáda potvrdila, že cez noc zasiahla strategický Antonivský most neďaleko Chersonu, ktorý leží na pravom brehu rieky Dnipro. Ako referuje web Kyiv Independent, ukrajinské ozbrojené sily popierajú správy ruských médií, že v dôsledku útoku zahynuli traja civilisti a deväť bolo zranených. Hovorkyňa armády na juhu krajiny Natalia Humeňuková skonštatovala, že okupanti si protirečia, keďže opakovane tvrdili, že nútia civilistov, aby po zákaze vychádzania zostali doma. "Tvrdia, že prijímajú veľmi prísne opatrenia proti tým, ktorí porušujú zákaz vychádzania. Neboli tam žiadni civilisti. Ľudia, ktorí zomreli alebo boli zranení, museli byť ruskí vojaci," povedala.

Ukrajinská armáda vyzvala Bielorusov, aby sa nepodieľali na "špinavej vojne"

Ukrajinská armáda v piatok vyzvala obyvateľov Bieloruska, spojenca Moskvy, aby sa nezúčastňovali na "špinavej vojne" proti Ukrajine. "Vyzývame všetkých občanov Bieloruska, aby neposlúchali nariadenia svojej vlády na účasť vo vojne proti Ukrajine", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa Minsk snaží zatiahnuť bieloruský ľud do "špinavej vojny". Ukrajinská armáda preto vyzvala občanov Bieloruska, aby urobili "správne rozhodnutie" a vyhli sa tomu. Ak sa však Bielorusko priamo zapojí do vojny, "budeme reagovať", varovala ukrajinská armáda. Nedávne vyslanie tisícok ruských vojakov a stoviek obrnených vozidiel v susednom Bielorusku vyvolalo na Ukrajine nové obavy, že ruský prezident Vladimir Putin môže otvoriť nový front. Vo februári vpadli ruské jednotky na sever Ukrajiny z mesta Homeľ ležiaceho na juhu Bieloruska, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjeva. Pozorovatelia v súčasnosti hlásia z tejto oblasti zvýšenú vojenskú aktivitu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy