Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deň po požiari katedrály v Nantes: Polícia zatkla muža (39), ktorý tam pracoval. Za podozrivého ho ešte neoznačili
Zdielať na

Deň po požiari katedrály v Nantes: Polícia zatkla muža (39), ktorý tam pracoval. Za podozrivého ho ešte neoznačili

NANTES / V západofrancúzskom meste Nantes horí gotická katedrála z prelomu 15. a 16. storočia. Na miesto dorazila viac ako stovka hasičov. K požiaru došlo rok potom, čo plamene zachvátili katedrálu Notre Dame. Polícia deň po požiari zatkla už 39- ročného muža z Rwandy. V katedrále pracoval ako dobrovoľník a zodpovedal aj za uzamykanie budovy. Polícia v rámci bežného postupu zisťuje čo a kde robil.

Polícia potom čo oheň zachvátil katedrálu, zatkla 39- ročného muža z Rwandy. V katedrále pracoval ako dobrovoľník a zodpovedal aj za uzamykanie budovy. Polícia v rámci bežného postupu zisťuje čo a kde robil. Potrebujú tiež viac detailov o jeho časovom rozvrhu a uzatvorení katedrály v inkriminovaný deň. Považovať ho za podozrivého je zatiaľ podľa vyšetrovateľov predčasné. "Akákoľvek interpretácia, ktorá by túto osobu spájala so spáchaním činu, je predčasná," uviedol štátny zástupca.

Podľa televízie BFM TV požiarnikov privolali do Katedrály svätého Petra a Pavla okolo 7:44. Na záberoch z miesta vidieť ako z gotickej stavby šľahajú plamene a vychádza dym. Hasiči vyzvali ľudí, aby sa vyhli oblasti. Požiar je už v našťastie pod kontrolou. Podľa šéfa hasičov  Laurenta Ferlaye boli v Nantes najhoršie zasiahnuté veľké katedrálové orgány. Podstavec, na ktorom stoja, je veľmi nestabilný a mohol by sa podľa neho zrútiť. Oheň tentokrát nezasiahol strechu katedrály. Poškodil však okná z farebného skla, cez ktoré sa valili von husté kúdoly dymu. "Scenár Notre Dame sa nekoná. Strecha zasiahnutá nebola," dodal Farlay. Druhý, zborový organ však plamene vôbec nezasiahli. Úrady do akcie nasadili vyše sto hasičov. Tí zistili, že na mieste sa nachádzajú tri rôzne ohniská, čo podľa vyšetrovateľov naznačuje, že mohlo ísť o podpaľačstvo. Zasahovať prišla viac ako 100 hasičov. 

Popoludní do mesta dorazil aj francúzsky premiér v sprievode ministra vnútra a ministerky kultúry. Hasičov na diaľku podporil aj francúzsky prezident Macron. Potlesk na otvorenej scéne si za svoj zásah vyslúžili aj od obyvateľov Nantes.

Požiar nie je v nantskej katedrále prvý. Napríklad v roku 1972 oheň poškodil strechu chrámu, ktorý následne zostal tri roky zavretý, než ju zrekonštruovali. Tiež to nie je prvý požiar významnej sakrálnej pamiatky v krajine za ostatné roky.  

Minulý rok v apríli oheň zničil známu katedrálu Notre-Dame v Paríži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy