Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyšetrovatelia skúmajú zábery z kamery. Za požiar Notre-Dame môže zrejme skrat
Zdielať na

Vyšetrovatelia skúmajú zábery z kamery. Za požiar Notre-Dame môže zrejme skrat

PARÍŽ / Vyšetrovatelia začali pracovať s verziou, že za požiar francúzskej katedrály Notre-Dame môže porucha na elektrickom zariadení - skrat. Úrady od začiatku ale uvádzajú, že za nešťastím zrejme nie je podpaľačstvo.

Podľa vyšetrovateľ by za požiar Notre-Dame mohol aj skrat, píše o tom vysielací web France Info. Pomoc odhaliť príčinu požiaru a to, odkiaľ sa presne plamene po streche gotickej pamiatky šírili, by mohli aj zábery z kamery. Tá bola na jednej z veží namontovaná len pár hodín pred vypuknutím požiaru. 

Úrady od začiatku uvádzajú, že za požiarom nie je podpaľačstvo. Policajný zdroj sa mal pre agentúru Reuters vyjadriť, že pokiaľ za tým naozaj nie je podpaľačstvo, tak to bola isto porucha elektrického zariadenia. 

Pracovníci, ktorí sa podieľali na reštaurátorských prácach na centrálnej veži katedrály, podľa France Info používali zariadenia napájané na elektrinu - osvetlenie a výťah, ktorý bol údajne od strechy chrámu vzdialený len niekoľko metrov. Marc Eskenazi zo spoločnosti Europe Échafaudage, ktorá už viac ako rok budovala lešenie okolo veže sa vyjadril, že v deň požiaru sa na Notre-Dame nepracovalo s letovacími lampami či spajkovačkou.  

Upozornenie o požiari dostali až 20 minút po

Požiarny alarm katedrály sa po prvýkrát spustil o 18:20 hodine. Vyšetrovatelia sa teraz snažia pochopiť, prečo bol oheň zaznamenaný až keď sa tak stalo po druhýkrát, a to o až o 20 minút neskôr. Kamera na katedrále je teraz v prípade kľúčová. "Robila snímky každých desať minút od 14.00 hodiny v pondelok. Na tých fotografiách je vidieť dym. Začína z južnej strany," vysvetlil Marc Eskenazi zo spoločnosti Europe Échafaudage.

Vyšetrovatelia už zábery z kamier začali skúmať. Zároveň začali už preskúmavať niektoré časti Notre-Dame vrátane dvoch veží na čelnej strane katedrály. Stále ale z bezpečnostných dôvodov nemôžu prejsť všetky jej zákutia. Vyšetrovatelia by mali dať analyzovať aj kusy dreva a kamene, ktoré boli na začiatku týždňa súčasťou klenby a strechy. Na vyšetrovaní prípadu pracuje približne 50 policajtov. 

V parížskej katedrále Notre-Dame v pondelok vypukol rozsiahly požiar, zo slávnej stavby niekoľko hodín šľahali plamene a stúpal mohutný dym. Zasahovali stovky hasičov, pričom jeden sa vážne zranil. 

​Podľa svedka, 70-ročného François-Xaviera Locheta, bola v chráme práve omša, keď zaznel požiarny alarm. "Ľudia tomu nevenovali pozornosť, napriek tomu, že to počuli. Až kým policajt nepristúpil ku kňazovi a nepovedal mu, že toto nie je vtip, naozaj musíte odísť,"opisuje udalosti. To už ale začal dnu prenikať dym. 

Najčítanejšie správy