Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šéf Smeru-SD sa nemení, podpredsedovia sú zvolení. Fico oznámil, že čoskoro podá návrh na odvolanie Matoviča
Zdielať na

Šéf Smeru-SD sa nemení, podpredsedovia sú zvolení. Fico oznámil, že čoskoro podá návrh na odvolanie Matoviča

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V čele strany Smer-SD aj naďalej zostáva súčasný predseda - Robert Fico. Volili sa aj noví podpredsedovia strany. Robert Fico ale oznámil, že zvolili len piatich zo šiestich s tým, že posledného zvolia na sneme v decembri. Medzi novými podpredsedami rezonujú mená ako Blaha, Blanár či Kaliňák.

Robert Fico sa pred začatím pracovného snemu Smeru vyjadril, že v piatok večer sa konalo predsedníctvo strany, ktoré schválilo všetky personálne návrhy. "Verím, že pôjde všetko tak, ako má," vyhlásil s tým, že dúfa, že pracovný snem splní všetko čo si predstavuje. Na otázku novinárov, či mu Peter Pellegrini bude dnes chýbať, tichým hlasom odpovedal "nie". Fico už počas uplynulých dní avizoval, že chce vymeniť generáciu a do Smeru-SD priniesť nový vietor v podobe mladých ľudí. Na základe vnútrostraníckych zmien, ktoré sa udiali dúfa, že mu kolegovia prejavia dôveru a zostane v čele strany. Odchod 11 poslancov zo Smeru spolu s Pellegrinim označil za obyčajné zradcovstvo. 

Šéf zostáva

Za predsedu strany som kandidoval ja. "Bol som na sneme opätovne zvolený. Moja misia pokračuje a spočíva v tom, aby som chránil Smer-SD, bude možno netradičná lebo som v pozícii, aby som hovoril veci, ktoré by nikto nehovoril. Jednoducho skončilo obdobie urážania Smeru a my sa budeme veľmi razantne chrániť pred útokmi," vyhlásil Robert Fico po pracovnom sneme s tým, že riadny snem bude  v decembri tak, ako každý rok. 

Noví podpredsedovia

Keďže v piatok večer zasadalo predsedníctvo, ktoré rozhodlo o jednotnej kandidátke, zvolili nových predsedov. "Každý z nich získal ďaleko nadpolovičnú väčšinu ako potreboval," poznamenal Fico s tým, že zvolili ale len 5 zo 6 podpredsedov. Šiesteho zvolia až v decembri.

Juraj Blanár bude mať na starosť ako podpredseda portfólio zahraničnej politiky a regionálnej politiky. "Bude sa zaoberať aj všetkými otázkami regionálneho rozvoja," podotkol Fico. 

Ladislav Kamenický bude podpredsedom pre finančné a hospodárske otázky. Podľa slov Fica tak urobili preto, lebo má neskutočné množstvo skúseností. "Som hrdý, lebo keď vidím synonymum pána Eduarda Hegera, tak som hrdý na to, že je podpredseda," povedal s úsmevom Fico.

Novým podpredsedom sa stal aj mladý Kaliňák, synovec Roberta Kaliňáka - Erik Kaliňák. Hoci má len 29 rokov Smer v ňom vidí veľký potenciál najmä v kruhoch mladých ľudí. Jedným z cieľov strany je spomínaná generačná výmena. Kaliňák tak má ako podpredseda na starosť vzťah k mladým ľuďom. Podľa jeho slov tak hodlá robiť najmä cez sociálne siete. 

Ďalším podpredsedom sa stal Richard Takáč, bývalý okresný predseda Prievidze. Na starosť bude mať poľnohospodárstvo a životné prostredie. "Bude riešiť aj nájomné zmluvy poľnohospodárov. Riešiť bude aj životné prostredie, je to veľmi sexy téma, ktorej sa venuje mnoho mladých ľudí," dodal šéf strany.

Stoličku podpredsedu dostal aj Ľuboš Blaha, ktorý bude zodpovedať za otázky vo vzdelávaní. Podľa slov Fica je to jeden skvelý filozof, politológ akého na Slovensku len tak nenájdeme. Na otázku novinárov, či sa stotožňuje vždy s názormi Blahu alebo hodlá jeho prejav zmeniť odpovedal , že "nikoho meniť nebude a verí, že bude prínosom". Posledným zvoleným bol generálny manažér, ktorým sa stal Maroš Saloň. 

Podpisy pre Matoviča

Na pracovnom sneme odzneli aj plány do budúcna a spôsob, akým bude Smer ďalej komunikovať. Okrem personálnych zmien Robert Fico oznámil, že čoskoro by mali oznámiť aj podanie návrhu na odvolanie premiéra Igora Matoviča. "Blížime sa k 30 podpisom na dovolanie Igora Matoviča. V pondelok by sme mali mať 26 podpisov ostatných členov Smeru. Potom zvážime, kedy tento návrh podáme. My ale nepodávame návrh na odvolanie Matoviča pre diplomovú prácu. To, že podvádzal je pre neho charakteristické, príznačné, ale preto ako konal, ako sľuboval, a ako rozdielne koná teraz," oznámil Fico. Podľa jeho slov, keby Matovič konal od začiatku, tak krajina nie je v takých ekonomických problémoch spojených s pandémiou. 

​Prejav Roberta Fica na sneme mal byť vysielaný aj live, pre technické problémy sa tak ale nestalo. Krátky záznam ale priniesla televízia TA3, podľa ktorého Fico straníkov vyzval, aby boli "rustikálnou sociálnou demokraciou".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy