Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rok za polárnym kruhom
Zdielať na

Rok za polárnym kruhom

ARKTÍDA / Nemecký ľadoborec Polárka (Polarstern) sa vydáva na rok trvajúcu cestu v regióne severného pólu. Na jeho palube sú vedci, ktorí budú skúmať dopady klimatických zmien.

Ľadoborec Polarstern vyplával z nórskeho prístavu Tromsø v sprievode ďalších ľadoborcov a hľadal vhodný ľadovec, pri ktorom by mohol kotviť a na ktorom by vedci podľa portálu BBC mohli začať svoj výskum o dopade klimatických zmien. S pomocou satelitných záberov a pozorovania z helikoptér vedci zvažovali až 16 možných lokalít. Napokon sa rozhodli pre niekoľko metrov hrubý ľadovec s rozlohou približne 2,5 krát 3,5 kilometra. 

Teplé leto spôsobilo druhý najmenší rozsah arktického ľadu od začiatku satelitného pozorovania. Posádka lode si užívala posledné lúče slnka v roku, ktorý ich čaká. Slnko totiž na mieste, kde sa loď nachádza, nevychádza nad horizont, vedcov teda čoskoro čakajú 24 hodín trvajúce "polárne noci". Zároveň more okolo ľadovca zamrzne a loď sa ocitne v zovretí ľadu až do budúceho októbra. Medzičasom sa postupne spolu s ľadovcom presunie popri severnom póle. 

Cieľom expedície je študovať všetky aspekty klimatického systému v Arktíde. Veci budú odoberať vzorky z ľadu, z vôd oceánu, z ovzdušia ako aj z živočíchov. 

Na základe zistených údajov budú môcť vedci presnejšie predpovedať, čo nás čaká v budúcnosti.

Vedúci expedície, profesor Markus Rex vraví: "Pre Arktídu nemáme k dispozícii žiadne rozsiahle klimatické predpovede, dôvodom je, že celkom nerozumieme procesom, ktoré sa tam odohrávajú. Nikdy sme ich totiž nemali možnosť pozorovať po celý rok a najmä nie v zime, kedy je ľad najhrubší a my ho nedokážeme svojimi výskumnými loďami prelomiť."  

Náklady na rok trvajúcu expedíciu sú približne 130 miliónov eur. Na palube Polarstern sa postupne vystrieda až 600 vedcov, ktorých tam privezú podporné ľadoborce. Uprostred zimy, keď toto pre hrúbku ľadu na mori nebude možné, budú dodávku potrebných zásob a tímov na výmenu zabezpečovať lietadlá a helikoptéry s dlhým doletom. 

Z paluby Polarsternu si všetci prinesú zážitky, na ktoré sa nezabúda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy