Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SaS prešla Sulíkova kandidátka, Blahovú vylúčili zo strany
Zdielať na

SaS prešla Sulíkova kandidátka, Blahovú vylúčili zo strany

Google News Button Sledovať správy

JASNÁ / Strana SAS si v sobotu mala v Jasnej vyjasniť finálnu kandidátku do volieb. Nominačný kongres sa začal na obed. Pozvaných bolo 216 delegátov, no niektorí neprišli. Snem sa konal za zatvorenými dverami, kam sa novinári nedostali.

Na nominačný kongres strany SaS dostalo pozvánku 216 delegátov, z ktorých do Jasnej neprišla asi štvrtina. Nechýbali však členovia Demokratického jadra SaS zoskupeného okolo poslancov Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára, ktorí sa na protest nezúčastnili septembrového kongresu vo Zvolene. Priebeh kongresu je neverejný. Predseda strany Sulík to odôvodnil tým, že na kongrese sa budú preberať interné záležitosti a on nemá vo zvyku ich riešiť na verejnosti.

Pôvodne sa mali jednotlivé kandidačné listiny predstavovať o 14:00, rozprava k nim sa nakoniec posunula o dve hodiny. Podľa neoficiálnych informácií niektorí navrhovatelia svoje návrhy kandidačných listín priebežne sťahujú.

Na kandidátke sa nakoniec neobjaví ani poslanci Galko a Kiššová. "Sulík vedie stranu do deštrukcie a týmto spôsobom sa nedostane do parlamentu," vyjadril sa Ľubomír Galko. Sulík nemá obavy, že by sa nedostali do parlamentu , na kandidátke má 140 mien. 



Kongres v sobotu rozhodoval aj o návrhu na vylúčenie Natálie Blahovej zo strany. O vylúčenie šéfky poslaneckého klubu požiadal tri dni pred nominačným kongresom v Jasnej radový člen SaS Michal Sklienka z Dolného Kubína. Ten zdôvodňoval návrh na vylúčenie tým, že Blahová podľa neho poškodzuje dobré meno strany, čím porušuje stranícke stanovy. Po hlasovaní o svojom odvolaní sa Natália Blahová vyjadrila: "Ďakujem pánovi Sulíkovi za roky práce, ak ide on hlasovať za moje vylúčenie. To, že SaS je nebezpečná strana som sa vyjadrila v diskusii na sociálnej sieti. Myslela som to tak, že moc sústredená u jedného človeka s autokratickými sklonmi, môže byť  nebezpečná." 

Natáliu Blahovú nakoniec odvolali, k čomu sa mala vyjadriť, že Sulík je hrobárom strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy