Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad, z ktorého mrazí: Mladú Trebišovčanku vylákali do Škótska, kde ju predali na vydaj. TV JOJ sa už ozvali aj ďalšie obete
Zdielať na

Prípad, z ktorého mrazí: Mladú Trebišovčanku vylákali do Škótska, kde ju predali na vydaj. TV JOJ sa už ozvali aj ďalšie obete

Zdroj: TV JOJ

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / V strachu o život sa z donútenia vydala za muža, ktorého nikdy predtým nevidela. Takto pre televíziu JOJ opisuje peklo, ktoré v škótskom Glasgowe prežila mladá Trebišovčanka. Vylákali ju tam za dobre platenou prácou. Ostala však bez práce, bez peňazí či znalosti jazyka. Aj vďaka nej rozbil medzinárodný vyšetrovací tím organizovanú skupinu obchodníkov s bielym mäsom.

"Ona mi povedala, že sa musím zosobášiť. Som sa bála, čo som mala iné robiť ako, ani práca, ani peniaze ani nič, ani letenky, musela som," vyjadrila sa podvedená žena. Keď zadržali policajti spoločného škótsko- slovenského tímu organizovanú skupinu, nik netušil, aké obludné rozmery tento prípad naberie. "Mali ich ponúkať na sexuálne služby Pakistancom žijúcim v Anglicku a Škótsku, prípadne im ich mali ponúkať ako nevesty," vyjadrila sa hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Akcia s názvom "Synopsis" vo februári 2017 vyústila do obvinenia šiestich ľudí na Slovensku a štyroch v Glasgowe. Skoro všetci sú z Trebišova. Svoje obete tak vyhľadávali doma. Ženy lákali do cudziny na dobrý zárobok. Keď tam však dorazili, už nič z toho neplatilo. "Prácu na zemiaky ale práca vlastne nebola. Mňa predala do Írska do Dublina," pokračovala podvedená žena.

Sobáš s Pakistancom bol zrejme dopredu naplánovaný. Sprostredkovateľka dostala za vylákanie chudobnej ženy zo Slovenska odmenu pri odovzdaní nevesty ženíchovi. "Jej dával 4000 eur počas letu do Írska. Potom keď sme tam išli jej dal na stôl 1000 eur," opísala priebeh vyplácania podvedená mladá Trebišovčanka.  Svadba musela kvôli úradom prebehnúť bez komplikácii. Len tak sa mohla bezbranná nevesta dostať k peniazom a pomýšľať na záchranu. "Deň pred sobášom mi dal 500 eur. Potom po sobáši mi dal ďalších 500 eur." Žene sa po niekoľkých týždňoch podarilo od muža, ktorý ju kúpil, utiecť a vrátila sa domov. Stále ale nemôže začať nový život. "Ja to ľutujem aj dnes, nemôžem sa zosobášiť ani s cigánom lebo som vydatá tam," dodala. 

Organizovaný gang predal aj ďalšiu Slovenku

Tento organizovaný gang má na krku aj ďalší prípad, z ktorého mrazí. Jednu Trebišovčanku, ktorej identitu nechávame utajenú, priamo na rušnej ulici pred obchodným domom predali cudzincovi za 10 tisíc libier

Išlo o hlavu tohto gangu. Nepálčan ju zavrel vo svojom byte, kde ju pravidelne znásilňoval. A to napriek tomu, že bola tehotná. Po narodení dieťaťa Trebišovčanku donútil do rodného listu zapísať ako otca práve jeho. Podarilo sa jej ujsť. Aj vďaka tomu skončilo 10 ľudí pred súdom. Títo traja Trebišovčania posledné dva mesiace denne chodili na najvyšší súd v Glasgowe, kde sa rozhoduje o ich vine a treste. Rozsudok je podľa zdroja TV JOJ otázkou hodín. "V tejto chvíli nie je možné poskytnúť k prípadu žiadne bližšie informácie. Urobíme tak v dohľadnej dobe, akonáhle to procesná situácia dovolí," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Súdení sú na slobode. Stále sa zdržiavajú v štvrti Govanhill, kde je silná slovenská komunita. Práve v nej mali zhromažďovať a následne predávať svoje obete.

Šokujúce prípady, o ktorých informujeme, však nie sú jediné. Po zadržaní týchto obchodníkov s  bielym mäsom sa prihlásili ďalšie obete. Celkovo 14 mladých dievčat, ktorých identitu nezverejňujeme, tvrdí, že ich tiež takto vylákali a následne predávali či už za účelom fiktívnej svadby, alebo znásilňovania. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy