Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Formovanie Európskej komisie sa blíži ku koncu. Grilovanie jedného z kandidátov, viedla aj slovenská europoslankyňa
Zdielať na

Formovanie Európskej komisie sa blíži ku koncu. Grilovanie jedného z kandidátov, viedla aj slovenská europoslankyňa

BRUSEL / Formovanie novej Európskej komisie sa pomaly blíži ku koncu. Celý týždeň europoslanci vypočúvajú kandidátov na komisárov, ktorí budú určovať ďalší vývoj Európskej únie. Po prvýkrát takéto vypočúvanie, alebo lepšie povedané - grilovanie kandidáta, viedla dokonca aj slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Maroš Šefčovič má už vypočúvanie za sebou, ale grilovanie ostatných kandidátov pred europoslancami pokračuje. V Bruseli sa rozhodne o tom, ktorý z kandidátov povedie ktorú agendu v Európskej únii. "Určite budeme ich dostatočne hlboko grilovať, aby sme prišli na to, či tam nie je nejaký problém," uviedol Martin Hojsík, Renew Europe. 

​Nová šéfka komisie Ursula von der Leyen, ktorá sa rozhodla bývať priamo v sídle Európskej komisie, už musela riešiť nepríjemné situácie. Najskôr jej dvoch kandidátov, Maďara a Rumunku nepripustili k vypočutiu, poľský kandidát pre poľnohospodárstvo, ani francúzska kandidátka pre jednotný trh na prvýkrát nepresvedčili. Viac "šťastia" mal kandidát pre zamestnanosť, ktorého po prvýkrát vypočúvala slovenská europoslankyňa. "Bol to stres, lebo ja sa naozaj snažím pripravovať na tie stretnutia, lebo ich vediem v angličtine, takže to je stres. Ale je to dobre, lebo mňa stres preberá," priznala Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski reformisti a konzervatívci. 

Každý z europoslancov sa po dohode s frakciou mohol kandidáta pýtať podľa toho, na čo sa zameriava. Napríklad ako budú pristupovať k eurofondom."Aby tieto eurofondy boli smerované do tých oblastí, kde sme schopní vygenerovať nejakú pridanú hodnotu a kde to naozaj má význam," povedal Róbert Hajšel, socialisti a demokrati v EP.  "Primárne tie otázky, ktoré som ja adresoval, alebo navrhoval, boli adresované komisárovi pre životné prostredie," doplnil Michal Wiezik, Európska ľudová strana. Spomínaný kandidát na komisára pre životné prostredie je mimochodom doteraz najmladším a má iba 28 rokov.

Grilovanie už absolvovalo 22 z 27 kandidátov. Celý proces výberu sa neskončí v Bruseli, ale o necelé tri týždne v Štrasburgu, kde budú musieť europoslanci odobriť nové zloženie Európskej komisie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy