Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
K záchrane Amazonského pralesa môže prispieť každý. Stačí jesť menej mäsa
Zdielať na

K záchrane Amazonského pralesa môže prispieť každý. Stačí jesť menej mäsa

BRAZÍLIA / Zelené pľúca Zeme sú v plameňoch, len za týždeň sa tam rozhorelo viac ako 9 tisíc nových ohnísk. Podľa odborníkov za ne nemôže iba sucho či klimatické zmeny, prispelo k nim aj nelegálne vyrubovanie a vypaľovanie pralesa. Pomoc už prisľúbila skupina vyspelých ekonomík združenia G7, oscarový herec DiCaprio či americký prezident Trump, no pomôcť, ako sa zdá, môže každý.

Požiare v amazonskom dažďovom pralese už pomaly podmieňujú vznik medzinárodnej krízy, ťažko ich ale môžeme považovať za náhodu. Väčšinu z nich založili drevorubači alebo farmári, ktorí potrebujú pastviny pre dobytok, a to za podpory populistického brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý kladie väčší dôraz na ekonomiku ako na ekológiu, píše server CNN.

​Ak sa sami seba pýtate, ako môžete pomôcť zachrániť prales, ktorému sa prezýva zelené pľúca planéty a ktorý produkuje zhruba 20 percent kyslíka na zemi, odpoveď môže byť jednoduchá. Jedzte menej mäsa.

Obmedzenie konzumácie mäsa ako riešenie krízy už navrhlo Fínsko. Minulý týždeň minister financií tejto severskej krajiny vyzval Európsku úniu, aby "naliehavo zvážila možnosť zakázať dovoz brazílskeho hovädzieho".

Brazília je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho

Na medzinárodnom trhu má Brazília podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva podiel takmer 20 percent. Minulý rok krajina vyviezla 1,64 miliónov ton hovädzieho, čo je najvyšší objem v histórii, a zarobila tak 6,57 miliardy dolárov, uvádza brazílska skupina Abiec združujúca cez 30 mäsových spoločností. Dominanciu brazílskeho exportu posilnil zvýšený dopyt z Ázie, najmä z Číny, kam minulý rok zamierilo 44 percent všetkého brazílskeho hovädzieho. 

​Zástupcovia juhoamerického obchodného bloku Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj) a Európskej únie sa zároveň v júni dohodli na zmluve o voľnom obchode, vďaka ktorej by sa pre brazílsky mäsový priemysel mohlo otvoriť ešte viac trhov. Dohoda počíta aj so zrušením 20-percentnej dane, ktorá je na brazílske hovädzie mäso uvalená.

Minulý týždeň ale írsky premiér Leo Varadkar pohrozil, že je pripravený dohodu zablokovať, ak sa Brazília nevysporiada so situáciou v Amazonii. Varadkar spomenul aj Bolsonarov "orwellovský" pokus zhodiť vinu za požiare na brazílske mimovládne agentúry. Írsko podľa neho bude kontrolovať brazílskej ekologické aktivity a na základe toho rozhodne, či dohodu ratifikuje. Varadkar podotkol, že Európska únia nemôže po írskych a európskych farmároch požadovať, aby používali menej pesticídov a chránili biodiverzitu, keď uzatvára zmluvy s krajinami, ktoré sa nemusia riadiť "rozumnými požiadavkami na úroveň ochrany životného prostredia, bezpečnosti práce a výrobkov".

Pomoc zbytku sveta odmietajú

Vláde na boj s požiarmi navyše chýbajú aj peniaze. Zastúpenie krajín G7 ihneď ponúklo 22 miliónov dolárov, navyše aj s vojenskou podporou Francúzska. Obe ponuky však, ako upozorňuje Al Jazeera, brazílska vláda najnovšie odmieta. 

Onyx Lorenzoni, vedúci tímu prezidenta Bolsonara, v pondelok na brazílskej spravodajskej stránke GloboNews poznamenal, že „tieto zdroje sú možno dôležitejšie pre zalesňovanie Európy“.

„Macron nedokáže zabrániť ani ohňu v kostole, ktorý je súčasťou svetového dedičstva a nás chce poúčať?“ Lorenzoni dodal s odkazom na požiar v apríli, ktorý zničil parížsku katedrálu Notre-Dame. „Čo by chcel našu krajinu naučiť?“ spýtal sa. 

Počet požiarov v Brazílii sa oproti minulému roku zvýšil o 80 percent

Brazílsky Národného inštitút pre výskum vesmíru (INPE) minulý týždeň zverejnil čísla, podľa ktorých sa počet požiarov v Brazílii oproti minulému roku zvýšil o 80 percent. Viac ako polovica z nich horí v Amazonii, kde pôsobia katastrofálne škody životnému prostrediu. 

Farmári každoročne začnú s vypaľovaním v období sucha a na uvoľnených plochách pasú dobytok, tento rok ale škody dosiahli nebývalé rozmery. Nárast požiarov dávajú ekologickí aktivisti za vinu Bolsonarovi, ktorý farmárov a drevorubačov podporuje viac ako kedykoľvek predtým a dodáva im tak pocit beztrestnosti.

Chov hovädzieho dobytka je zodpovedný za 41 percent všetkých emisií

Pokiaľ nie je záchrana pralesa dostatočným dôvodom na to, aby sa človek vzdal brazílskeho hovädzieho, možno mäsožravca presvedčí množstvo emisií skleníkových plynov, ktoré dobytok vytvára. Chov hovädzieho dobytka je zodpovedný za 41 percent všetkých emisií, hospodárske zvieratá priamo prispievajú 14,5 percentami. Metán, ktorý vypúšťajú do vzduchu, je pre globálne otepľovanie dvadsaťpäťkrát horší ako oxid uhličitý.

Niektoré výskumy predpokladajú, že medzi rokmi 2017 a 2027 vzrastie kvôli zvyšujúcemu sa dopytu svetová produkcia mäsa o 16 percent. Väčšina produkcie bude prebiehať v rozvojových krajinách ako je práve Brazília. 

Požiar amazonského pralesa už vidieť aj z vesmíru. Vláde na boj s ohňom chýbajú peniaze: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy