Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Amazonský prales už zachraňujú aj štáty združenia G7 či oscarový herec Di Caprio
Zdielať na

Amazonský prales už zachraňujú aj štáty združenia G7 či oscarový herec Di Caprio

BIARRITZ / Len za týždeň sa tam rozhorelo viac ako 9 tisíc nových ohnísk. Podľa odborníkov za ne nemôže iba sucho, či klimatické zmeny. Prispelo k nim aj nelegálne vyrubovanie a vypaľovanie pralesa. S požiarom bude bojovať aj armáda. Zasahovať by mali v prírodných rezerváciách, na území pôvodných obyvateľov pralesa a v pohraničných oblastiach.

Členovia skupiny vyspelých ekonomík G7 uvoľnia na hasenie požiarov v Amazonskom pralese okamžitú finančnú pomoc 20 miliónov dolárov. Oznámil to dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron. Požiare v Amazonskom pralese sa stali jedným z hlavných tém summitu G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Amazonskú oblasť označil šéf Elyzejského paláca za pľúca planéty a doplnil, že o podobnej pomoci uvažujú krajiny G7 tiež v prípade Afriky, kde takisto horia dažďové pralesy. Len v Brazílii sa počet požiarov od januára oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšil o 83 percent. Celkom ich úrady napočítali na 70.000.

Miliónmi pomôže aj oscarový herec Di Caprio 

Ekologická organizácia Earth Alliance, ktorú pred dvoma mesiacmi spoluzaložil americký herec Leonardo DiCaprio, založila fond za záchranu amazonského dažďového pralesa. Organizácia v nedeľu uviedla, že do fondu vloží päť miliónov dolárov. Podľa DiCapria majú peniaze dostať domorodí obyvatelia, ktorí sa "snažia zachrániť biodiverzitu a život v Amazonii pred požiarmi, ktoré oblasť teraz devastujú. Sto percent tvojho príspevku pôjde ľuďom, ktorí priamo v teréne zachraňujú Amazonii," uistil hollywoodsky herec na sociálnej sieti Instagram. 

Organizáciu Earth Alliance založil DiCaprio pred dvoma mesiacmi spolu s americkou podnikateľkou Laurene Jobs, vdovou po počítačovom expertovi a zakladateľovi spoločnosti Apple, Stevovi Jobsovi, a americkým podnikateľom a filantropom Brianom Shethom. Základom organizácie sa stala DiCapriova nadácia, ktorú herec založil v roku 1998 a ktorá podporovala projekty na ochranu prírody po celom svete. Amazonský dažďový prales je označovaný za "zelené pľúca" planéty.

Produkuje totiž asi 20 percent kyslíka na Zemi a hrá kľúčovú úlohu v pohlcovaní skleníkových plynov, ktoré prispievajú k zmenám klímy. Tento mesiac vyvolala naliehavé výzvy k záchrane Amazonie štatistika brazílskeho ústavu, podľa ktorej tento rok výrazne vzrástol počet lesných požiarov v Brazílii. K väčšiemu počtu požiarov podľa expertov prispieva nielen sucho a klimatické zmeny, ale aj ilegálny výrub a vypaľovanie lesa za účelom získania poľnohospodárskej pôdy.

Požiar amazonského pralesa už vidieť aj z vesmíru. Vláde na boj s ohňom chýbajú peniaze. Viac záberov vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy