Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Unikátne zábery vlka pri love zachytil na telefón. Niektorým poľovníkom sa niečo také nepodarí za celý život
Zdielať na

VIDEO: Unikátne zábery vlka pri love zachytil na telefón. Niektorým poľovníkom sa niečo také nepodarí za celý život

HUMENNÉ / To, čo zažil 19 ročný Samuel z Humenného, sa niektorým poľovníkom nepodarí za celý život. S rodičmi sa autom vracali domov z chalupy, keď im cestu skrížil vlk. Mladík si chcel šelmu nakrútiť na mobil. Z auta vystúpil a neuveríte, vlk mu pózoval. Po chvíľke sa rozbehol za svorkou. Samuel ich pristihol v zápale lovu. Vlci naháňali srnu. Zážitok sa však nasadnutím do auta neskončil.

"Išli sme zo Zbojného z chalupy domov a za Rokytovom nám preskočil vlk, pred autom vlastne," opisuje situáciu autor videa Samuel Dubiak. 19-ročný Samuel z Humenného z auta vystúpil a zážitok chcel zdokumentovať na mobil. Vlk neprotestoval. "Ten vlk ma musel vidieť, chvíľku na mňa pozeral a potom bežal ďalej za srnou," dodáva Samuel Dubiak. 

Podľa poľovníka vlci v loveckej vášni pri prenasledovaní zveri na takéto podnety nereagujú. "Je možné, že človek ho zazrie aj v bezprostrednej blízkosti alebo na takých miestach, ktorým sa inak vyhýba," vysvetľuje Jaroslav Dutko, predseda poľovníckej komisie OPK Humenné. 

Tým sa to ale neskončilo

Nasadli do auta a v ceste pokračovali ďalej. Po asi sto metroch prišlo ďalšie prekvapenie. Vlk im cez cestu prebehol opäť. Všetko sa dialo ešte za bieleho dňa. "Vlky v tomto období majú mladé, ide o zabezpečenie potravy pre potomstvo. Teda sú nútení poľovať aj v takúto neobvyklú dennú dobu," objasňuje Dutko. 

Podľa odborníka je to rarita. Vysvetľuje, že niektorým poľovníkom sa to nepodarí zažiť za celý život, aj keď takéto situácie vyslovene vyhľadávajú. "Je to výnimočná situácia pre toho, kto to sleduje, lebo to sa nepodarí hocikomu," dodal Dutko. "Prenasledoval tú srnu, sme ho asi pritom vyrušili. Boli tam asi traja, určite lovili ako svorka," myslí si autor videa. 

Vlkov zachytili aj fotopasce

Vlkov sa v zápale lovu podarilo poľovníkom zachytiť aj na fotopasci neďaleko obci Runina v Národnom parku Poloniny. Podľa skúseného poľovníka, aj keď mladý Humenčan bol od vlka vzdialený iba pár metrov, nebezpečenstvo nehrozilo. 

"Pri pozorovaní takéhoto útoku sa nemá čoho obávať, človek nie je predmetom záujmu pri pozorovaní koristi
Je to zážitok na celý život," hovorí Dutko. "Je to rarita a som rád, že som také niečo mohol zažiť, neopísateľný zážitok," verí autor videa 

Psy a iné zvieratá už budú môcť ísť do reštaurácie. Rozhodnúť ale o tom musí aj majiteľ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy