Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Pľúca Zeme stále horia. Požiar v Amazonskom pralese budú hasiť aj vojaci
Zdielať na

VIDEO: Pľúca Zeme stále horia. Požiar v Amazonskom pralese budú hasiť aj vojaci

RIO DE JANEIRO / S požiarom v Amazonskom pralese bude bojovať aj armáda. Zasahovať by mali v prírodných rezerváciách, na území pôvodných obyvateľov pralesa a v pohraničných oblastiach. Pomoc s hasením už ponúkol aj americký prezident Donald Trump. Požiar je dokonca vidieť aj z vesmíru.

Brazílsky prezident Jair Messias Bolsonaro podpísaním dekrétu umožnil nasadenie armády do boja s ohňom. Prezident tiež priznal, že jeho vláde chýbajú zdroje, aby s rekordným počtom požiarov bojovala. Len za týždeň sa tam rozhorelo viac ako 9 tisíc nových ohnísk. Podľa odborníkov za ne nemôže iba sucho, či klimatické zmeny. Prispelo k nim aj nelegálne vyrubovanie a vypaľovanie pralesa.

Vojaci by sa do boja s plameňmi mali zapojiť počas soboty.  Dekrét ale umožňuje ich nasadenie len na jeden mesiac. O konkrétnom spôsobe ich zapojenia majú rozhodovať regionálni guvernéri, ktorí môžu iniciovať "preventívni zákrok proti environmentálnemu zločinu". Taktiež môžu príslušníkov federálnej armády požiadať, aby monitorovali a potláčali oheň. 

Viac záberov z požiaru nájdete aj TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy