Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dôchodca sa sťažoval na bolesť krku. Počas operácie mu tam nechali zapadnutú zubnú protézu
Zdielať na

Dôchodca sa sťažoval na bolesť krku. Počas operácie mu tam nechali zapadnutú zubnú protézu

Archívna reportáž

LONDÝN / Bežná operácia skončila pre 72-ročného britského dôchodcu drámou. Keď sa sťažoval na bolesť v krku a neschopnosť prehĺtať, doktori ho poslali domov s ústnou vodou a antibiotikami. Situácia sa však zhoršovala a lekári zistili, že mu počas operácie zapadla do krku zubná protéza.

Dôchodca podstúpil bežnú operáciu, pri ktorej mu odstránili nezhubný nádor. O nešťastných následkoch operácie teraz informoval renomovaný British Medical Journal (BMJ) v prípadovej štúdii. Operácia prebehla, podľa novinky.cz, bez komplikácií, za šesť dní si však dôchodca začal sťažovať na bolesť v krku. V ústach sa mu objavila krv a muž nemohol poriadne prehĺtať. Lekári sa domnievali, že ide o následky intubácie v kombinácii s infekciou dolných dýchacích ciest. Poslali ho preto domov s antibiotikami, steroidy a ústnou vodou.

O dva dni neskôr sa dôchodca vrátil. Bolesť sa zhoršovala, muž nebol schopný prehĺtať svoje lieky. Až röntgenové vyšetrenie odhalilo problém. Muž mal pri hlasivkách kovovú doštičku s tromi prednými zubami. "Keď to lekári hovorili pacientovi, tak im vysvetlil, že sa jeho protéza stratila počas operácie pred ôsmimi dňami," píše sa v správe BMJ. Lekári protézu vyňali, čím zmizla väčšina jeho problémov. Stále ale vykašliaval krv, ktorej stratil toľko, že to vyústilo v ďalšie dve operácie.

Ako dodáva správa BMJ, prípad rozhodne nie je ojedinelý. V štúdii z roku 2016, ktorá podobné prípady sledovala za posledných 15 rokov, došlo v 28 krajinách k celkom 91 prípadom vdýchnutia alebo prehltnutia zubných protéz. Združenie britských anestéziológov The Royal College of Anaesthetists (RCOA) oznámilo, že žiadne oficiálne manuály, ako zaobchádzať s falošnými zubami pred operáciou, neexistujú.

Operačný zákrok lekárov banskobystrickej chirurgie, dáva obéznym pacientom novú nádej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy