Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stožiar pred parlamentom už stojí. Štátnu kasu nestál ani euro, vyzbierali sa naň darcovia
Zdielať na

Stožiar pred parlamentom už stojí. Štátnu kasu nestál ani euro, vyzbierali sa naň darcovia

BRATISLAVA / Pred Národnou radou SR je v stredu ráno rušno. Stožiar, na ktorý parlament vyzbieral 60 000 eur, už stojí. Vyzbieralo sa naň viac ako 100 ľudí, medzi nimi aj Robert Fico. Kontroverzný 30 metrový stožiar podľa slov vedúce kancelárie NR SR nestál štátny rozpočet ani euro.

"Prebehla montáž toho tých jednotlivých častí do jednotlivého celku s tým, že sa pritom používali špeciálne hydraulické zariadenia, ktoré tie jednotlivé časti nasunuli do seba," uviedol vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan. Okolie stavby ohradili na bezpečnú vzdialenosť a na priebeh dozerali aj príslušníci štátnej polície. Stožiar po osadení ešte upevnili. Celá akcia sa skončila až po vyše piatich hodinách. "Slávnostná ceremónia vyvesenia vlajky je plánovaná na 1. septembra o 12. hodine," dodal Guspan. 

Náklady potrebné na výstavbu vlajkového stožiara pred budovou parlamentu pokrylo viac ako 100 ľudí, ktorí spolu vyzbierali približne 60 000 eur, pričom náklady na tento projekt predstavujú 58 000 eur. "Na základe záujmu verejnosti sme zriadili číslo účtu, cez ktorý mohli záujemcovia podporiť výstavbu stožiara,“ informoval vedúci Kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan.

Výstavba stožiara pred budovou Národnej rady SR nie sú podľa predsedu NR SR Andreja Danka preteky s veľkosťou iných stožiarov. Ide o to, aby Slovensko malo svoj stožiar. Povedal to 17. júla s tým, že stožiare sú bežné aj v iných krajinách, nielen v Maďarsku. Informoval, že sám na výstavbu prispel 9 000 eur. Dodal, že ešte pred výstavbou 30-metrového stožiara kontaktovali všetky zodpovedné úrady, vrátane pamiatkárov. Tento proces trval rok, dodal. "Žiadna partizánčina sa tu nedeje," povedal pred časom Danko.

Na výstavbu stožiara so štátnou vlajkou pred budovou parlamentu prispel okrem Danka a SNS aj poslanecký klub vládnej strany Smer-SD, ktorý na tento účel vyčlenil 5000 eur. "Iniciatívu predsedu NR SR podporil aj predseda strany Smer-SD Robert Fico osobným darom tisíc eur," uviedol Mažgút. Strana Smer-SD považuje pozitívne zviditeľňovanie štátnych symbolov a prehlbovanie vlastenectva za správnu štátnu politiku, a preto bude vždy pripravená podobné aktivity podporovať, dodal. Ostatné parlamentné politické strany uviedli, že na výstavbu tohto stožiara finančne prispievať neplánujú.

Nie všetky politické strany sú s touto investíciou stotožnené. Danko sa pochválil, že ten jeho stožiar bude o tri metre vyšší, ako ten, čo stojí pred maďarským parlamentom. "To, ako sa predháňa vo výške stožiaru, tak to mi pripomína, ako keď sa malí chlapci doťahujú, kto má väčšieho," uviedol líder SaS Richard Sulík.

"Vlastenectvo sa dokazuje najmä tým ako spravujem krajinu, ktorú mi zveria ľudia. Z tohto pohľadu aj pán Danko aj celý Smer-SD nie sú vlastenci, ale ich priamy opak," povedal Miroslav Beblavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy