Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Piráti vraj prepustili posádku unesenej lodi
Zdielať na
Zahraničie

Piráti vraj prepustili posádku unesenej lodi

Zdroj: David Corcoran/ilustračné

Somálski piráti prepustili posádku francúzskej súkromnej luxusnej plachetnice, ktorú pred týždňom uniesli pri Somálsku.

Somálski piráti prepustili posádku francúzskej súkromnej luxusnej plachetnice, ktorú pred týždňom uniesli pri Somálsku. Informoval o tom dnes úrad francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Bez upresnenia uviedol, že zajatie tridsaťčlennej posádky vyriešili pokojnou cestou.

"Francúzsky prezident vyjadruje veľkú vďačnosť francúzskym vojenským silám a všetkým štátnym službám, ktoré umožnili rýchlo vyriešiť zajatie rukojemníkov. Stalo sa tak bez incidentov," uviedol úrad vo vyhlásení. Dodal, že bližšie informácie podá ešte dnes po rokovaní Sarkozyho s rodinami oslobodených o 17.00 SELČ.

Modernú plachetnicu Le Ponant prepadli piráti 4. apríla v čase, keď preplávala Adenskou úžinou. Trojsťažník s dĺžkou 88 metrov sa plavil z Indického oceánu do Stredomoria. Na palube plachetnice neboli v čase únosu okrem troch desiatok členov posádky žiadni cestujúci. Posádku tvorilo 22 Francúzov, štátna príslušnosť ostatných nie je jasná, hovorí sa o Ukrajincoch a Juhokórejcoch.

Somálske pobrežné vody sú známe ako jedna z hlavných oblastí na svete, kde pôsobia piráti, ktorí za vrátenie zajatých lodí a ľudí požadujú výkupné. Paríž už skôr uviedol, že s ohľadom na bezpečnosť zajatcov uprednostňuje rokovanie pred použitím sily. Do oblasti únosu viacmenej vyslali zásahovu jednotku (GIGN), ktorá sa špecializuje na mimoriadne zákroky spojené hlavne s únosmi.

Majitelia unesených lodí väčšinou požadované výkupné zaplatia, len sa rokovaním snažia o jeho maximálne zníženie. Niektorí predstavitelia somálskej vlády, ktorá čelí veľkému ozbrojenému odporu miestnych islamských skupín, sa stavajú proti vyplácaniu výkupného. Utvrzuje to podľa nich pirátov v tom, že môžu vo svojej činnosti beztrestne pokračovať. Plachetnicu Le Ponant vlastní spoločnosť CMA-CGM so sídlom v Marseille.

Zdielať na

Najčítanejšie správy