Tajomná choroba, ktorá napáda deti: Dievčatko zomrelo po zjedení mäsa
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si archívnu reportáž o problémoch ľudí so zriedkavými chorobami
FRANCÚZSKO / V mestečku Saint-Quentin vyčíňa neznáma choroba, ktorá útočí na deti. Podozrenie padá na kontaminované mäso. Prípad už má jednu obeť a ďalšie deti bojujú o život.
Sever Francúzska sa zmieta v neistote. Mestečko Saint-Quentin, ležiace v regióne Hauts-de-France, sužuje epidémia záhadnej choroby, ktorá postihuje predovšetkým deti. Počet nakazených stúpol na sedemnásť, pričom jeden prípad sa skončil tragicky. Úrady a lekári bijú na poplach a snažia sa odhaliť zdroj nákazy. Stopy zatiaľ vedú k infikovanému mäsu.
Aké boli prvé príznaky?
Prvé prípady silnej nevoľnosti a hnačiek sa objavili začiatkom júna. Počas krátkeho času sa v miestnej nemocnici ocitlo sedemnásť detí s vážnymi príznakmi, medzi ktoré patrili dehydratácia a prítomnosť krvi v stolici. Osem z nich bolo v kritickom stave. Najhorší scenár sa naplnil, keď nákaze podľahla dvanásťročná Elise.
"Dievča zomrelo v pondelok na zriedkavé ochorenie nazývané hemolyticko-uremický syndróm (HUS), spojené s akútnym zlyhaním obličiek; najčastejšou príčinou je baktéria E. coli," informovala BBC. HUS, mimoriadne nebezpečný syndróm spôsobujúci zlyhanie obličiek, sa vyvinul u piatich hospitalizovaných detí.
Podozrenie padá na mäsiarstva
Hoci príčiny nákazy zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené, vyšetrovatelia sa zamerali na dve mäsiarstva v meste. "Zdá sa, že choré deti konzumovali mäso alebo mäsové výrobky z dvoch zariadení niekoľko dní pred nástupom príznakov. V tejto fáze nie je možné potvrdiť, či bola zdrojom kontaminácie konzumácia výrobkov z týchto dvoch zariadení," uviedla francúzska lekárska komora.
Ako preventívne opatrenie boli dočasne zatvorené štyri mäsiarstva a mäsové pulty v dvoch supermarketoch. "V prípade oboch najviac podozrivých mäsiarstiev je opätovné otvorenie podmienené výsledkami vyšetrovania a upokojujúcim vývojom epidemiologickej situácie," uvádza sa vo vyhlásení lekárskej komory.
Hľadá sa zdroj kontaminácie
Hlavným podozrivým v prípade nákazy je baktéria E. coli. Tá sa síce bežne vyskytuje v ľudských črevách, no niektoré jej kmene môžu byť mimoriadne nebezpečné. Najmä u detí môžu po konzumácii kontaminovaného jedla spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Predpokladá sa, že práve takýto kmeň baktérie E. coli bol prítomný v mäse z inkriminovaných mäsiarstiev.
Situácia je však zamotaná. "Tie dve mäsiarstva nemajú rovnakého dodávateľa," oznámila regionálna zdravotnícka agentúra ARS Hauts-de-France. To komplikuje pátranie po zdroji kontaminácie, keďže je nepravdepodobné, že by sa nebezpečná baktéria objavila u dvoch rôznych dodávateľov nezávisle od seba. Obyvatelia tak s napätím očakávajú výsledky vedeckých analýz odobratých vzoriek mäsa, ktoré by mali priniesť odpovede na otázky a pomôcť zastaviť šírenie záhadnej choroby.