Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
USA pripravuje vojnovú loď. Poslať ju chce do Čierneho mora
Zdielať na

USA pripravuje vojnovú loď. Poslať ju chce do Čierneho mora

WASHINGTON / Vláda Spojených štátov zvažuje, že v reakcii na incident medzi ukrajinskými a ruskými námorníkmi v Kerčskom prielive pošle do Čierneho mora vojenskú loď. O svojom pláne už informovala Turecko. Pre incident sa medzitým Ukrajina rozhodla neobnoviť dohodu s Ruskom o priateľstve.

Spojené štáty už začali s prípravou vojenskej lode s tým, že americká armáda požiadala ministerstvo zahraničia, aby o zámere informovalo Turecko. Stanici to údajne povedali traja vysoko postavený zástupcovia vlády, uvádza portál CNN

Američania podľa Konvencie z Montreux z roku 1936 musia Turecko s predstihom požiadať o preplávanie úžinami Bospor a Dardanely, ktoré spájajú Stredozemné more s Čiernym. Spojené štáty vyslaním lode chcú reagovať na zrážku ukrajinských a ruských lodí v Kerčskom prielive, ktorá odštartovala kolobeh diplomatickej vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. 

​Zatiaľčo Kyjev a spolu s ním aj Západ označuje incident za ruskú agresiu, podľa Moskvy šlo o ukrajinskú provokáciu v ruských vodách. Ukrajina následne vyhlásila výnimočný stav v niekoľkých častiach krajiny a Rusko posilnilo obranu na anektovanom Kryme. 

Ukrajinský parlament zároveň podľa Rádia Slobodná Európa vo štvrtok schválil návrh prezidenta Petra Porošenko odstúpiť od dohody o priateľstve Ukrajiny s Ruskom. Zmluva uzavretá v roku 1997 vyprší na konci marca budúceho roka a Kyjev už ju nepredĺži.

Vláda USA odmietla plány oficiálne komentovať, avšak spomínané zdroje stanicu uviedli, že informovanie Turecka ešte nutne neznamená, že vojnová loď s americkou vlajkou skutočne vypláva. "Naša šiesta flotila je vždy pripravená odpovedať na výzvu," povedal hovorca flotily Kyle Raines s tým, že táto flotila operuje práve v oblasti Čierneho mora.

Pred niekoľkými dňami cez územie Slovenska prechádzal konvoj s asi 10 vojenskými obrnenými vozmi. Smerovali na Ukrajinu. Televízia JOJ zistila, že si ich objednalo ukrajinské ministerstvo vnútra.

Pozrite si reportáž o kríze medzi Ruskom a Ukrajinou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy