Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hodine otázok sa riešila Ukrajina. Na prípadné obmedzenie plynu sme pripravení
Zdielať na

Na hodine otázok sa riešila Ukrajina. Na prípadné obmedzenie plynu sme pripravení

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko pozorne sleduje vývoj napätej situácie medzi Ukrajinou a Ruskom a analyzuje možné dôsledky, ak by kríza eskalovala. Vo štvrtok to v parlamente vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini s tým, že sme pripravení vysporiadať sa aj s prípadnými humanitárnymi problémami.

Poslanec Klus privítal rázne kroky slovenských orgánov súvisiace s vyhodením ruského špióna, ktorý podrýval naše štátne záujmy. "Prečo má ruská ambasáda výrazne viac diplomatov, ako slovenská v Moskve? To je niečo, čo je treba podľa nášho názoru riešiť, lebo mnohí z nich sú pravdepodobne ďalší špióni s diplomatickým krytím," povedal poslanec Martin Klus. 

Predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS Grendel oceňuje prácu našej civilnej, i vojenskej spravodajskej služby, ktorá odhalila dotyčného Rusa.
"Majú prehľad o takýchto osobách. A toto je jasným dôkazom. Skôr je pre mňa otázne to politické gesto, ktoré podľa mňa prišlo neskoro," uviedol Gábor Grendel. Predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS narážal na jarné udalosti po afére Skripaľ v Británii. Vtedy mnoho krajín vyhodilo ruských diplomatov, Slovensko však nie, lebo tomu mal zabrániť predseda parlamentu Danko. Ten aktuálny prípad odmietol širšie komentovať. 

"Keď sa pozriete na históriu vyhostenia, či diplomati z východu či zo západu, je to bežná rutina v rámci vzťahov," povedal predseda parlamentu Andrej Danko. Predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Vondráček povedal, že Slovensko má právo na suverénne rozhodnutia.
"Tak isto urobila Česká republika, keď bola solidárna so svojimi spojencami a vyhostila troch ruských diplomatov," hovorí Radek Vondráček. 

Inak, Slovensko pozorne sleduje aj vývoj napätej situácie medzi Ukrajinou a Ruskom po zajatí ukrajinských námorníkov. Podľa premiéra Pellegriniho sme pripravení vysporiadať sa aj s prípadnými humanitárnymi problémami, ak by kríza eskalovala.

"Doposiaľ naše bezpečnostné a spravodajské zložky nezaznamenali indikátory, ktoré by naznačovali bezprostredné ohorzenie našej bezpečnosti. V prípade akéhokoľvek narušenia hraníc, ozbrojené sily dokážu nasadiť disponibilné sily a prostriedky. V oblasti energetickej bezpečnosti, ak by pod vplyvom eskalácie krízy došlo k obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok zemného plynu, boli preverené zásoby zemného plynu a môžem konštatovať, že Slovensko má zásoby týchto komodít nad zákonom stanovenú lehotu," povedal premiér Pellegrini.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy