Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Výtržnosti v uliciach Paríža pre ceny nafty a benzínu. Protestujúci podpálili aj autá
Zdielať na

VIDEO: Výtržnosti v uliciach Paríža pre ceny nafty a benzínu. Protestujúci podpálili aj autá

PARÍŽ / Do ulíc Paríža vyšli opäť tisícky demonštrantov, ktorí sa začali zhromažďovať pri Víťaznom oblúku. Francúzske hnutie "žlté vesty" sa snaží bojovať proti plánovanému zdraženiu pohonných hmôt a rastu životných nákladov. Polícia musela použiť slzný plyn, zábleskové granáty a vodné delá.

Polícia počas demonštrácii na slávnej ulici Champs-Élysées zatkla už viac ako 140 ľudí. Podľa policajnej hovorkyne Johanny Primevertové sa zranili aj traja policajti a desiatky demonštrantov. Francúzsky premiér Édouard Philippe uviedol, že po celej krajine demonštruje približne 36- tisíc ľudí, pričom len v Paríži sa ich stretlo 5500. 

Prístupy na hlavnú parížsku triedu blokujú autá polície a všetko prísne sledujú, kontrolujú aj doklady totožnosti. Polícia sa totiž obáva, že medzi demonštrujúcich sa chcú dostať aj násilné extrémistické skupiny. Polícia počas terajších protestov musela použiť slzný plyn, zábleskové granáty a vodné delá.

Na najznámejšom bulvári v Paríži došlo k najväčším výtržnostiam. V uličkách demonštranti podpálili viacero áut, no poškodzujú ich aj kameňmi a bejzbalovými palicami. 

Dopoludnia vypukli protesty pri Víťaznom oblúku, kde sa medzi demonštrantov dostali aj skupinky násilníkov. Polícia úsek po niekoľkých hodinách ale vyprázdnila. Demonštranti majú transparenty s nápismi: "Macron, prestaň s nami zaobchádzať ako s idiotmi!"

Zástupcovia hnutia žlté vesty sa už dva týždne búria proti vládnemu plánu zvýšiť spotrebnú daň za pohonné hmoty, ale aj proti ďalším problémom, ktoré im strpčujú život. Tentokrát sa konal už tretí víkendový protest. Na prvom, ktorý sa konal 17. novembra malo byť až okolo 300- tisíc ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy