Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zomrel posledný francúzsky účastník prvej svetovej vojny
Zdielať na
Zahraničie

Zomrel posledný francúzsky účastník prvej svetovej vojny

Zdroj: ilustračné/Jeffrey Beal

Posledný francúzsky veterán 1. svetovej vojny Lazare Ponticelli zomrel vo veku 110 rokov.

Posledný francúzsky veterán 1. svetovej vojny Lazare Ponticelli zomrel vo veku 110 rokov.

O smrti cudzineckého legionára narodeného v Taliansku informoval prezident Francúzskej republiky Nicolas Sarkozy. "Vyjadrujem hlboké národné dojatie a nekonečnú ľútosť," prejavil svoju sústrasť a ďalej uviedol, "vzdávam úctu talianskemu chlapcovi, ktorý prišiel do Paríža zarobiť si na živobytie a ktorý sa rozhodol stať sa Francúzom."

"V roku 1914, keď mal Ponticelli 16 rokov, klamal o svojom veku, aby sa mohol zapísať do cudzineckej légie a aby mohol chrániť svoju adoptovanú krajinu. Neskôr, v roku 1921, sa v nej rozhodol ostať natrvalo," pokračoval. Ponticelli dlho trval na tom, že nechce, aby jeho smrť označili za deň národného smútku. Nedávno však po naliehaní vlády povolil a povedal, že bude akceptovať túto česť "v mene tých, ktorí už zomreli." 

Podľa oficiálnej správy Ponticelli zomrel v stredu o 12:45 stredoeurópskeho času v dome v Kremlin-Bicetre na južnom predmestí Paríža, kde býval so svojou dcérou. Jeho smrť prišla po necelých dvoch mesiacoch od smrti 110-ročného Louisa de Cazenava, predposledného vojaka, ktorý prežil 1. svetovú vojnu.

V 1. svetovej vojne bojovalo okolo 8,5 milióna francúzskych vojakov. Pri spomienke na vojnové časy raz Ponticelli povedal: "Strieľaš do mužov, ktorí sú otcami: vojna je naprosto hlúpa."

Zdielať na

Najčítanejšie správy