Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najmenej 7 mŕtvych pri explózii plynu v Kazachstane
Zdielať na
Zahraničie

Najmenej 7 mŕtvych pri explózii plynu v Kazachstane

Zdroj: Jenny Mealing/ilustračné

Najmenej sedem ľudí zahynulo a ďalších viac než 20 je nezvestných po výbuchu metánu v uhoľnej bani Abajskaja v Kazachstane.

Najmenej sedem ľudí zahynulo a ďalších viac než 20 je nezvestných po tom, čo v uhoľnej bani Abajskaja v Kazachstane dnes vybuchol metán. Následný požiar sa podľa prvých informácií zatiaľ nedarí zvládnuť.

Dvanásť zranených baníkov dostali záchranári v Karagandskej oblasti na povrch s rôznymi zraneniami, väčšinou popáleninami. Ich zranenia sú vážne, ale sú vraj už mimo nebezpečenstva života.

Podľa údajov miestnych úradov pracovalo v čase výbuchu v kritickej zóne  dvadsaťpäť baníkov. Republikové ministerstvo pre mimoriadne situácie, na ktoré sa odvoláva agentúra RIA Novosti, zase tvrdí, že v čase výbuchu bolo v šachte 195 ľudí, z toho asi stovka vyfárala na povrch.

Ruské agentúry, ktoré o nešťastí informovali, uvádzajú, že počet obetí nemusia byť konečné. Záchranárske práce komplikuje oheň a hustý dym v chodbách.
Baňa Abajskaja patrí najväčšej oceliarskej firme na svete, spoločnosti Arcelor Mittal so sídlom v Luxembursku. Tá sa zatiaľ k nešťastiu nevyjadrila.

Prezidentom gigantickej spoločnosti je magnát Lakshmi Mittal, ktorý podniká v dvadsiatichsiedmich štátoch celého sveta. Jednou z nich je i Česko, kde operuje jeho Mittal Steel Ostrava, niekdajšia Nová huta.

V decemberi Arcelor Mittal oznámila, že má v pláne investovať do rozvoja ťažby uhlia v Kazachstane až 500 miliónov dolárov. Dnešné nešťastie nie je prvým, ktoré kazašské bane, patriace Arcelor Mittal, postihli. Baňa Abajskaja leží neďaleko mesta Šachtinsk, kde v roku 2006 pri výbuchu plynu zomrelo 41 baníkov.

Explózia metánu je čiernou morou vo všetkých technicky zaostalých šachtách krajín bývalého Sovietskeho zväzu. K jednej z najväčších tragédií došlo v ukrajinskej bani Zasjaďko, kde vlani zahynulo 100 ľudí. Od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991 si banské nešťastie v nástupníckych krajinách vyžiadalo viac než 4700 baníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy