Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sekunda na slnku ju môže stáť život. Na maturitu musí isť v špeciálnom obleku
Zdielať na

Sekunda na slnku ju môže stáť život. Na maturitu musí isť v špeciálnom obleku

DANA HILLS / Na slnku nemôže stráviť ani len sekundu, pretože by ju to zabilo. Aj napriek svojej vážnej zdravotnej diagnóze však našla spôsob ako si užiť maturitu pod holým nebom.

Riley Mekkojová je v takmer všetkých ohľadoch typická maturantka, ktorá sa teší na slávnostné odovzádvanie diplomu na svojej strednej škole v Dana Hills v Kalifornii. Kým jej spolužiaci sa presúvajú na trávnik, ona musí počkať vo vnútri. Dôvodom je veľmi zriedkavé ochorenie, ktorým trpí. Riley nesmie na slnko.

​Ak by sa lúče dotkli jej pokožky, ihneď sa jej vytvoria popáleniny, alebo môže dostať rakovinu kože. Svoj diplom si ale chce prevziať osobne. Preto čaká na svoju chvíľu vo vopred pripravenom ochrannom odeve. "Aj napriek tomu, že máte hendikep, dokážete ho prekonať a stále žiť život ako ostatní. Nenechajte sa postihnutím zastaviť,"  hovorí Riley McCoy. 

Maturantka dostáva obrovskú podporu od svojich spolužiakov. Jej ochorenie jej postupne ničí sluch a činnosť mozgu. Väčšina pacientov s jej diagnózou sa nedožila viac ako 20 rokov. Riley je preto odhodlaná užiť si každý jeden deň. "Nikdy sa netreba vzdávať, treba skúšať nové veci, byť dobrý k druhým a veriť v seba."

Aj leto pred vysokou školou si plánuje poriadne užiť. Čakajú ju nočné párty pri bazéne aj návštevy zábavných parkov po zotmení. 

Pozrite si archívnu reportáž o ojedinelých ochoreniach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy