Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prudké dažde opäť zasiahli Slovensko. Voda nestíhala odtekať kanálmi
Zdielať na

Prudké dažde opäť zasiahli Slovensko. Voda nestíhala odtekať kanálmi

BRATISLAVA / Hoci na Medarda sa Slovensku silné dažde vyhli, v najbližších dňoch nás varuje Slovenský hydrometeorologický ústav pred búrkami a krúpami. Obyvatelia stredného Slovenska by si mali dávať pozor.

Meteorológovia už v ranných hodinách varovali, že hrozí výskyt búrok prevažne na strednom Slovensku. Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydali pre Banskobystrický, Žilinský, Trenčiansky a Nitriansky kraj.

Prívalové dažde komplikovali situáciu v niektorých regiónoch Slovenska. Problémy boli na Orave, kde počasie zaskočilo vodičov okolo 15:00. V okresnom meste bolo už toľko vody, že na kanalizačných krytoch bublala, pretože nestíhala odtekať. Valila sa z kopcov na cesty a vylievali sa aj malé odvodňovacie kanály. V Dlhej nad Oravou sa na cestu zosunula časť svahu, na ceste zostalo blato a kamene. Podobne sa zosunula časť svahu aj v Dolnom Kubíne v smere na Oravskú Porubu.

Pri Zabietove zišiel z cesty kamión a hasiči museli zabrániť tomu, aby sa ropné produkty dostali do rieky Orava.

Meteorológovia upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h).

Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

SHMÚ výstrahu prvého stupňa rozšíril aj na územie západného Slovenska. Čas predpokladaných búrok predĺžil do 20:00.

Len pred pár dňami zasiahli najmä západ Slovenska silné búrky. V hlavnom meste pre vodu na cestách kolabovala doprava a viacero ciest nebolo prejazdných. Voda sa valila odvšadiaľ a v okolí Nitry dokonca padali krúpy, po ktorých to na poliach vyzeralo ako v zime.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy