Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medardova kvapka 40 dní kvapká. Aké počasie čaká Slovensko najbližšie dni?
Zdielať na

Medardova kvapka 40 dní kvapká. Aké počasie čaká Slovensko najbližšie dni?

BRATISLAVA / Ôsmeho júna máme v kalendári Medarda a s ním je spojená známa ľudová pranostika - Medardova kvapka 40 dní kvapká. Malo by to znamenať, že ak v tento deň prší, bude aj nasledujúcich 40 dní. V piatok (8. júna) sa niekde objavili búrky, no inde bolo sucho, teplo a polo-oblačno.Medardovu kvapku však i napriek tomu na Slovensku môžeme očakávať už o pár dní.

Tohoročný Medard na Slovensku bol na niektorých miestach bez jedinej kvapky, ale na iných miestach tých kvapiek bolo aj hojnejšie. Ako teda bude najbližších 40 dní? Bude prevažne slnko, alebo dážď?  Keďže dnes bolo aj slnko, aj dážď najmä na sever stredného a východného Slovenska, znamená to, že tak bude aj najbližších 40 dní?  "Na základe piatkového počasia nie, ale ten vývoj, ako klasicky býva, by sa aj mohol naplniť," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. 

Znamená to, že piatková poveternostná konštelácia nie je ešte typická, keďže tlaková níž je dole a tlaková výš hore. "To teplé prúdenie prináša vlhký vzduch a rozsiahlu búrkovú činnosť," pokračoval Jurčovič. A to poprípade aj s krúpami a divým vetriskom nás čaká už v noci a v najblížších dňoch. Budúci týždeň sa má ale situácia vyvŕbiť v prospech Medardovej kvapky. Hore tlaková níž a dole tlaková výš. 

Chladnejší vzduch zo západu by mal priniesť niekoľko frontov. Prvý už budúci víkend na svätého Víta, potom sa na niekoľko dní vyčasí do svätého Jána. Pekne až do Prokopa, keď vody má byť plná priekopa, ale aj výraznejšie ochladenie, dokonca väčšie ako v máji ľadoví muži. "Na teplotu najviac 15 stupňov, to na začiatok dovolenkovej sezóny je dosť kruté. Či bude v júli extrémne chladno, je ešte teraz predčasné," povedal meteorológ.

Štvrtá vlna by mala byť okolo Magdalény, a to by už mohlo aj stačiť. Vysokú pravdepodobnosť, že takáto by mala byť doba Medardovej kvapky, podporuje veľmi teplé počasie v apríli a v máji. Pripravme si teda gumáky, pršiplášte a dáždniky, ale aj plavky a slnečníky. 

Pozrite si video ako Slovensko, najmä Bratislavu, potrápili prívalové dažde: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy