Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetový unikát: Podarila sa prvá úplná transplantácia penisu
Zdielať na

Svetový unikát: Podarila sa prvá úplná transplantácia penisu

BALTIMORE / Americkí lekári si môžu pripísať svetový úspech za absolvovanie historicky prvej úplnej transplantácie penisu a mieška. Vojak-veterán prišiel o svoje genitálie, keď stúpil na ukrytú bombu v Afganistane. Po zotavení z operácie by sa mala u neho obnoviť aj pohlavná funkcia, ktorá pri rekonštrukciách penisu nie je možná.

Na Univerzite Johnsa Hopkinsa v meste Baltimore v americkom štáte Maryland tím jedenástich chirurgov úspešne zvládol úplnú transplantáciu penisu a mieška, informoval o tom portál britskej spravodajskej stanice BBC. Operácia z 26. marca trvala 14 hodín a ide o prvú transplantáciu celistvej časti tkaniva, vrátane mieška a okolitej brušnej oblasti, ktoré využili od zosnulého darcu. Z etických dôvodov vojakovi, ktorý prišiel pri zranení bombou aj o obe predkolenia, netransplantovali aj semenníky darcu. Predišlo sa tým riziku počatia jeho detí. 

"Kým amputácie končatín sú viditeľné a výsledné zdravotné postihnutie zreteľné, niektoré vojnové zranenia sú skryté a ostatní si ich následky vo všeobecnosti neuvedomujú," vyhlásil v pondelok počas telebrífingu Dr. W.P. Andrew Lee, šéf Plastickej a rekonštrukčnej chirurgie na Univerzite Johnsa Hopkinsa. "Zranenia genitálií sú tichým, nevysloveným vojnovým zranením," uviedol ďalej. 

"Na sympóziu v roku 2014, sponzorovanom aj Univerzitou Johnsa Hopkinsa a nazvanom Intimita po zranení, sme sa od manželiek, rodín a opatrovateliek týchto ranených vojakov dozvedeli, aký zničujúci vplyv majú močopohlavné zranenia na identitu, sebaúctu a intímne vzťahy pacientov," vysvetlil Dr. Lee.

"Keď som sa prvýkrát (po operácii) zobudil, konečne som sa cítil normálnejšie. Povedal som si, že teraz som konečne v poriadku," potvrdzuje slová doktora vojak, ktorý si želá ostať v anonymite. 

Táto operácia má lekársky termín vaskularizovaná alotransplantácia, čo znamená, že proces zahŕňa transplantáciu kože, kosti, svalov, šliach a krvných ciev. Lekári odhadujú, že vojak sa bude zotavovať šesť až 12 mesiacov. Močové a pohlavné funkcie by sa mu mali obnoviť počas niekoľkých mesiacov až rokov. Podľa šéfa programu genitourinárneho (močopohlavného) programu Dr. Ricka Redetta vojaka prepustia domov tento týždeň. 

Tím amerických lekárov tiež informoval, že univerzita v rámci programu schválila ďalších 60 transplantácií genitálií, potvrdil portál stanice BBC.

Vďaka unikátnej transplantácie hrtana hovorí žena z Kalifornie opäť ľudským hlasom. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy