Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V belgickom prístave zadržali 112 slovenských kamiónov
Zdielať na

V belgickom prístave zadržali 112 slovenských kamiónov

Archívna reportáž

ZEEBRUGGE / Polícia vyšetruje podozrenie z dumpingu, takzvanej nekalej súťaže. Sťažnosť prišla od samotných vodičov, ktorí nie sú spokojní s pracovnými podmienkami a cítia sa byť vykorisťovaní.

K policajnému zásahu došlo v nedeľu v prístave na severe krajiny v Zeebrugge, kde sa federálna polícia zamerala na belgického dopravcu, medzi nimi zadržala a odstavila najmenej 112 slovenských kamiónov. Informuje o tom Filiep De Ketelaere, miestny minister práce. Uvádza portál HLN. 

"Je tam vlastne inšpekcia, ktorá zastavila tieto vozidlá, všetky, ktoré tam boli, čiže nie iba slovenskej spoločnosti ale aj tie belgické," vraví hovorca spoločnosti Slovak East Transport and Leasing, Pavol Janoviak. 

Polícia vtrhla do sídla belgickej spoločnosti North Sea Express, ktorá využíva slovenského subdodávateľa, firmu Slovak East Leasing. Firma zamestnáva prevažne rumunských vodičov. Práve tí sa úradom sťažovali. "Bolo zjavné, že vodiči nesúhlasili s pracovnými podmienkami a žiadali okamžité riešenie ich situácie," informuje Filiep De Ketelaere. 

Medzi nimi bolo aj šesť Slovákov. "Sú na území Belgicka a majú slovenské podmienky. Možno majú pocit, že majú mať belgické. Jedine to. Sú zamestnancami slovenskej spoločnosti," dodáva Janoviak. Združenie cestných dopravcov slovenska má v tomto prípade jasno. Podľa záujmovej organizácie na podporu záujmov dopravcov, ČESMAD, tu ide o schránkovú firmu Belgičana, ktorý figuruje v oboch firmách ako konateľ. 

Belgické úrady teraz musia rýchlo vyriešiť, či je v poriadku, aby na výkon používali slovenskú firmu s rumunskými zamestnancami a či mali vodiči naozaj zlé životné podmienky. Tovar totiž stále čaká na expedíciu. Kontrola ale môže trvať až do konca týždňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy