Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Česká vláda podá demisiu
Zdielať na

Česká vláda podá demisiu

Archívne video

PRAHA / Česká vláda podá demisiu. Oznámil to český premiér Bohuslav Sobotka. Ten zvolal brífing, na ktorom mal povedať, či odvolá českého ministra financií Andreja Babiša.

Český premiér Bohuslav Sobotka pre nejasnosti okolo ministra financií Andreja Babiša podá do konca týždňa prezidentovi Milošovi Zemanovi demisiu celej vlády. "Som pripravený podať do rúk prezidenta demisiu. Predpokladám, že ešte tento týždeň. Chcem tým uvoľniť ruky koaličným stranám k tomu, aby mohli rokovať o riešení tejto situácie," povedal.

Sobotka uviedol, že pokiaľ by len odvolal Babiša, šéf hnutia ANO by mohol hrať do volieb rolu mučeníka, na ktorú sa už pripravuje.

Podľa Sobotku existujú momentálne dve možnosti. Buď predčasné voľby alebo zostavenie novej dočasnej vlády do volieb, ktoré budú v krajine na jeseň.

Odvolanie Andreja Babiša by podľa Sobotku umožnilo Babišovi hrať rolu mučeníka. Český premiér považuje za neprípustné, aby niekto, kto spôsobil krízu, z nej ťažil.

Podľa českého premiéra, Babiš nevysvetlil, ako prišiel k majetku a či zneužil korunové dlhopisy a nevysvetlil ani obchody s Agrofertom. "Za štyri mesiace nestihol nič vysvetliť. Spôsobov, akými prišiel k majetku, ale pribúda," uviedol Sobotka.

Pokiaľ by sa koalícia dohodla na novej vláde, Babiš by v nej pre svoje strety záujmov nemal byť ministrom financií.

Babiš: Zúfalý krok zúfalého človeka

Český premiér Bohuslav Sobotka oznámením zámeru podať demisiu poškodil povesť celej vlády, vyhlásil v tejto súvislosti minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš. Reakciu šéfa rezortu financií citoval český spravodajský server Novinky.cz.

"Som prekvapený, to som nečakal. Pán premiér poškodzuje prácu celej vlády, ministrov, postupne ničil povesť vlády neustálymi útokmi proti mne," povedal Babiš. "Je to zúfalý krok zúfalého človeka. Potvrdila sa jeho neschopnosť niečo rozhodnúť," dodal.

Kancelária prezidenta Miloša Zemana sa k Sobotkovmu oznámeniu o podaní demisie, nevyjadrila. Postup prezidenta bude podľa jeho hovorcu Jiřího Ovčáčka oznámia včas. Ovčáček to uviedol na twitteri.

Na začiatku februára Bohuslav Sobotka obvinil ministra financií Andreja Babiša, že dôkladne o***** český štát skrz dlhopisy.

"Povedané jednoduchým trumpovským jazykom: Korunové dlhopisy boli cesta, ktorú miliardár Andrej Babiš využil, aby dôkladne o***** český štát. Vraví, že to bolo chvíľu legálne," uviedol Sobotka na sociálnej sieti. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy