Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marine Le Pen svoj prejav odpísala od Fillona, kandidáta z prvého kola
Zdielať na

Marine Le Pen svoj prejav odpísala od Fillona, kandidáta z prvého kola

Archívne video

PARÍŽ / Marine Le Pen, ktorá kandiduje na funkciu francúzskej prezidentky, v pondelok v prejave k svojim priaznivcom v Villepinte šokovala, keď predniesla celé pasáže z prejavu neúspešného kandidáta z prvého kola Françoise Fillona.

Väčšina francúzskych médií priniesla video, na ktorom je znázornené, že Le Pen takmer do písmena opakovala slová, ktoré Fillon povedal 15. apríla v Puy-en-Velay, keď kandidoval o zvolenie v prvom kole volieb.

Le Pen je tak obviňovaná z plagiátorstva. Pasáže, ktoré doslova prevzala od Fillona, ​​kandidáta tradičnej pravice, sa týkajú geografického usporiadania Francúzska, jeho vplyvu a jazyka.

Vo chválospeve na geografickú polohu Francúzska povedal Fillon / Le Pen: "Najprv Pyreneje, ktoré Francúzsko spájajú s veľkým celkom hispánskeho a latinského sveta. Potom je tu alpská hranica, smerom k nášmu bratovi Taliansku a ďalej k strednej Európe, k Balkánu a východu."

Vo chválospeve na Francúzsko a jeho jazyk opäť oba poukázali na to, že, "niekedy s veľkým úsilím, v Argentíne i Poľsku, ak existujú zoznamy čakateľov na členstvo vo francúzskom spolku v Šanghaji, Tokiu i Mexiku či na štúdium na francúzskych lýceách v Rabate i Ríme, ak je Paríž najvyhľadávanejšou turistickou destináciou na svete, potom je to preto, že Francúzsko je niečo viac než priemyselná, poľnohospodárska a vojenská mocnosť ".

Fillon i Le Pen presadzujú tretiu, francúzsku cestu pre 21. storočie, totiž cestu "kultúry, pochýb, diskusie, kompromisu, dialógu, rovnosti, slobody jednotlivcov i národov". Avšak zatiaľ čo pre Fillona je to alternatíva k nacizmu a stalinizmu, pre Le Pen ku globalizmu a islamskej ideológii.


Šéf kampane nacionalistickej kandidátky David Rachlin v pondelok večer k prejavu Le Pen najprv vyhlásil, že si nie je vedomý plagiátu ani toho, kto Le Penprejav pre Villepinte napísal. Neskôr povedal, že išlo o "žmurknutie na krátku pasáž týkajúcu sa diskusie o Francúzsku" a že to dokazuje, že Le Pen nie je žiadna sektárka. Úplne rovnakými slovami potom otázku o plagiátorstvo komentoval Florian Philippot z vedenia Národného frontu, ku ktorej Le Pen patrí.

Okrem Le Pen, ktorá reprezentuje krajnú pravicu, do druhého kola postúpil centrista Emmanuel Macrona. Voliči medzi nimi rozhodnú v nedeľu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy