Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Deti, ktoré kameňmi zabili plameniaka, si prišli do ZOO odpykať trest
Zdielať na

Deti, ktoré kameňmi zabili plameniaka, si prišli do ZOO odpykať trest

Archívne video

JIHLAVA / Vo februári traja malí chlapci kameňmi hádzali do plameniakov. Jedného z nich museli kvôli zraneniam utratiť a malí výtržníci nesú zodpovednosť.

Škoda za ubitého plameniaka ešte vyplatená nebola, ale prvú sľúbenú brigádu v ZOO už rodičia chlapcov majú za sebou. Svoje deti zobrali so sebou a pomáhali zamestnancom zoologickej záhrady s upratovaním po zime. Zbierali odpadky, zametali chodníky a pomáhali s drobnými prácami. "Neboli sme dohodnutí na pevnom termíne, aby tu len tak nepostávali, ak by zrovna nebolo čo robiť. Dohoda preto znela tak, že vo chvíli, kedy bude treba pomôcť, tak prídu. A naozaj prišli," vysvetľuje hovorca ZOO Jihlava Martin Maláč. 

Rozhodnutie priviesť so sebou aj chlapcov nechali na rodičoch. "Nechali sme to vyslovene na zákonných zástupcoch, my sme im prácu nakázať nemohli. A rodičia sa k tomu postavili, myslím, že dobre. Zobrali to výchovne," pochválil rodičov Maláč.

Peňažnú úhradu zatiaľ rodičia nezaplatili. V ZOO Jihlava pre to vyjadrili pochopenie, nakoľko nejde o malú sumu, uvádza český portál iDnes.cz. Zaplatiť musia až niekoľko stoviek eur, na ktoré sa budú musieť zložiť.   

​ZOO nechce prípad zveličovať

Udalosť pobúrila verejnosť natoľko, že chystali pochod. Zrušili ho pre obavy, že by sa pripojili aj rôzne extrémisticke skupiny. Napriek tomu akciu plánujú, ale v miernejšom formáte. "Čo mám posledné informácie, niečo by sa malo diať 29. apríla. Samozrejme sa už po tretíkrát zmenil názov. Tentokrát sa má jednať o stretnutie pri okrúhlom stole, ale nič konkrétne o tom neviem," informuje Maláč. 

Podľa neho by bolo najlepšie, ak by sa nič nekonalo. Verí tomu, že malí výtržníci sa zo svojho činu už poučili a boli už dostatočne zahanbení. Rozpitvávanie prípadu prinieslo nevhodné reakcie ľudí a ZOO Jihlava sa nechce zapájať do žiadnych nenávistných vyjadrení. "Keď čítate, že by mal niekto tým chlapcom zlámať nohy, dokonca ich zabiť, sú to veľmi hlúpe reakcie. Treba to stále brať ako chlapčenskú vylomeninu, aj keď pri tom zomrel plameniak," bráni chlapcov hovorca Maláč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy